Relaţii bilaterale

Republica ISLANDA

Relaţiile româno-islandeze sunt caracterizate de o cooperare bună, inclusiv prin intermediul Mecanismului Financiar al Sațiului Economic European.

Reprezentare diplomatică

La 16 mai 1956, între România şi Republica Islanda s-au stabilit relaţii diplomatice la rang de legaţie, care au fost ridicate la rang de ambasadă la 31 decembrie 1963.

Misiuni ale României:

  • Reprezentarea diplomatică a României în Islanda este asigurată de Ambasada României la Copenhaga: ambasador extraordinar şi plenipotenţiar Alexandru Grădinar (a prezentat scrisorile de acreditare în septembrie 2016).
  • Consulatul Onorific al României la Reykjavik: Jafet Olafsson, consul onorific.

Misiuni în România:

  • Ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Islandei în România, cu reşedinţa la Copenhaga: Benedikt Jónsson.
  • Consulatul onorific al Islandei la Bucureşti, consul onorific Georgiana Pogonaru.

Cooperare economică

În 2018, relațiile comerciale cu Islanda s-au situat la valoarea de 10,88 milioane euro, în creștere cu 16,41% față de perioada similară din 2017. Exporturile au crescut cu 27,45%, până la valoarea de 9,95 milioane euro, în timp ce importurile au ajuns la 0,92 milioane euro (in scădere cu 39,78% față anul anterior).

Prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European (SEE), Islanda acordă, alături de Norvegia și Liechtenstein, asistenţă financiară nerambursabilă României. În perioada 2009-2014, România a beneficiat prin intermediul acestui mecanism de fonduri în valoare de 190,75 milioane de euro. Pentru perioada 2014-2021, fondurile alocate României prin Mecanismul Financiar al SEE sunt de 275,2 milioane de Euro.

Comunitatea românească

În 2018, comunitatea românească din Islanda număra 1463 cetăţeni, în creştere cu 45% faţă de anul precedent. Cei mai mulţi cetăţeni români au domiciliul în capitala Reykjavik şi în Akureyri, în nordul insulei. Domeniile de activitate preferate sunt ingineria, construcţiile, sportul, industria piscicolă și serviciile hoteliere.

Asociaţia de prietenie româno-islandeză „Dacia” (ASCRID) este singura organizaţie românească activă în prezent, implicată în proiecte culturale de diseminare de informații și promovare a României, stimulare a dialogului între membrii comunității și facilitare a accesului la bursele oferite de instituțiile academice islandeze.

Islanda a liberalizat piaţa muncii pentru cetăţenii români de la 1 ianuarie 2012. Mai multe informaţii privind condiţiile de muncă se găsesc la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă www.anofm.ro.

mai 2019

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice