Relaţii bilaterale

Republica Sierra Leone


Scurt istoric

Teritoriul a fost descoperit în secolul XVI de portughezi, În 1808 a devenit parte a Imperiului Britanic și și-a câștigat independența în 1961. După o serie de puciuri militare, sistemul democratic a fost restabilit după războiul civil (1991 – 2002), care a provocat decesul a zeci de mii de persoane şi dislocarea a mai mult de 2 milioane de oameni (aproximativ o treime din populaţie). Militarii, care au preluat, la sfârşitul anului 2005, întreaga responsabilitate pentru securitate, în urma retragerii forţelor de menţinere a păcii ale ONU, au devenit, din ce în ce mai mult, un garant al stabilităţii ţării.

Forţele armate au asistat procesul de derulare al alegerilor prezidenţiale din 2007, fără a se implica în acestea, dar a fost menţinut, pe plan local, Biroul Integrat al ONU în Sierra Leone (UNIOSIL) – o misiune civilă a ONU – în scopul sprijinirii eforturilor de consolidare a păcii. Între priorităţile noului guvern se numără continuarea dezvoltării economice, crearea de locuri de muncă, şi eradicarea corupţiei endemice.

În 2014 a declarat stare de urgență, în urma declașării epidemiei de Ebola, care a ucis mai mult de 700 de oameni din vestul Africii. Abia în 2016, Organizația Mondială a Sănătății a declarat sfârșitul epidemiei.

Poziţia geografică: Este situată în Africa de vest, între Guineea (la nord), Liberia (la vest), Oceanul Atlantic (la sud)

Populaţia: 6,741,726 milioane locuitori (estimări 2017)

Suprafaţa: 71,740 Km²

Capitala: Freetown

Limbi oficiale: Engleză (oficială) şi 3 dialecte importante, Mende, Temene, Krio

Religie: Islam, Creștinism

Moneda naţională: Leones (SLL)

Ziua naţională: 27 aprilie (1961)

Forma de guvernământ: Republică

Preşedinte al Republicii: Ernest Bai KOROMA (17 sept. 2007), este şeful statului şi al guvernului. A fost reales la 17 noiembrie 2012.

Puterea legislativă – Parlament unicameral – 124 locuri în care membrii sunt aleşi pentru un mandat de 5 ani prin vot popular (ultimele alegeri în 17 noiembrie 2012).

Constituţia: adoptată prin referendum public (1 octombrie 1991 / modificată în mai multe rânduri).

 

Economia

Sierra Leone este o naţiune extrem de săracă, cu o inegalitate deosebită în ceea ce priveşte distribuţia veniturilor. În timp ce posedă minerale substanţiale, produse agricole, precum şi resurse piscicole, infrastructura fizică şi socială încă nu s-a recuperat integral după războiul civil, iar tulburările sociale grave au împiedicat o dezvoltare economică normală. Aproape jumătate din populaţia aptă de muncă este angajată în agricultura de subzistenţă. Sectorul productiv constă, în principal, din prelucrarea materiilor prime şi generarea de energie electrică pentru piaţa internă.

În sectorul minier diamantele aluvionare rămân principala sursă de venituri în valută, reprezentând aproape jumătate din exporturile sierra leoneze. Soarta economiei depinde de menţinerea păcii interne şi primirea în continuare a ajutoarelor substanţiale din străinătate, care este esenţială pentru a compensa dezechilibrul comercial sever şi completează veniturile guvernamentale.

FMI a impus implementarea unui program vizând reducerea sărăciei şi creşterea economică, care a contribuit la stabilizarea în plan economic şi reducerea inflaţiei, în 2010, ceea ce a condus la aprobarea unui nou program în valoare de 45 milioane dolari pentru o perioadă de trei ani. Stabilitatea politică a condus la o revigorare a activităţii economice, ceea ce a permis reabilitarea sectorului minier (bauxită şi rutil), care beneficiază de stimulente fiscale planificate.

Un număr de descoperiri petroliere offshore au fost anunţate în 2009 şi 2010. Dezvoltarea acestor rezerve, care ar putea fi semnificativă, este încă departe de a se concretiza, de mai mulţi ani.

Exporturi: diamante, bauxita, rutil, cacao, cafea, peşte.

Parteneri: China, Belgia, Japonia, Turcia.

Import: alimente, maşini şi echipamente, produse petroliere, produse chimice.

Parteneri: China, India, Africa de Sud, SUA, Anglia, Belgia.

Decembrie 2018

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice