Relaţii bilaterale

Republica CIPRU


Denumire oficială: Republica Cipru (Kypriaki Dimokratia)

Capitala şi principalele oraşe: Nicosia (capitala), Limassol, Larnaca, Paphos

Suprafaţă şi diviziuni teritoriale: 9.251 km2. Teritoriul este împărţit în 6 districte.

Populaţia: aprox. 847.000 (la sfârșitul anului 2014)

Limba oficială: greaca

Ziua naţională: 1 octombrie – proclamarea independenţei, în anul 1960

Religie: 77% creştin-ortodocşi; 18% musulmani; 5% altele

Moneda naţională: euro

Scurt istoric: La 16 august 1960 Cipru a obţinut independenţa de stat în cadrul Commonwealth-ului Britanic. În contextul conflictului cipriot, Turcia a ocupat militar în 1974 partea de nord a insulei. În 1983, partea ocupată de turci s-a autoproclamat „Republica Turcă a Ciprului de Nord” („RTCN”), care nu este recunoscută pe plan internaţional decât de Turcia. În aprilie 2004, greco-ciprioţii au respins planul ONU de soluţionare a problemei cipriote („Planul Annan”). La 1 mai 2004, Republica Cipru a aderat la UE (întreaga insulă), dar aplicarea acquis-ul comunitar este suspendată în partea de nord, aflată sub ocupaţie turcă. În 2008 Cipru a adoptat moneda euro. În ultimii ani, au fost reluate eforturile diplomatice în încercarea de a găsi o soluție în dosarul cipriot, rămase până în prezent fără succes.


Informaţii politice

Forma de guvernământ: Republică prezidenţială

Şeful statului: Nicos Anastasiades, Preşedinte învestit la 28 februarie 2013, ca urmare a alegerilor din 17 și 24 februarie 2013. Preşedintele îşi exercită funcţia executivă prin intermediul Consiliului de Miniştri, pe care îi numeşte. Conform Constituţiei Republicii Cipru, preşedintele ţării este şi preşedinte al Consiliului de Miniştri (Guvernul Republicii Cipru).

Ministrul afacerilor externe: Ioannis Kasoulides (1 martie 2013)

Structura Guvernului: Iniţial (1 martie 2013) executivul a fost alcătuit conform alianţei de guvernare: Convenția Democrată (DISY) a deţinut cinci portofolii (externe, finanţe, interne, justiţie şi comunicaţii), Partidul Democrat (DIKO) – patru (apărare, educaţie, comerţ şi sănătate), Partidul European (EVROKO) – un post (agricultură), iar un ministru era independent (muncă). La 28 februarie 2014, pe fondul disputei privind declaraţia comună pentru reluarea negocierilor intercomunitare, DIKO a decis să-şi retragă cei patru miniştri. În aceeaşi zi, întregul cabinet a demisionat, pentru a permite preşedintelui Anastasiades să formeze noul guvern, pe care l-a învestit la 12 martie 2014, fiind compus din DISY – opt portofolii (externe, finanţe, interne, apărare, justiţie, comunicaţii, educaţie şi sănătate), EVROKO – un portofoliu (agricultură) şi doi miniştri independenţi (energie şi muncă).

Parlamentul (unicameral): Camera Reprezentanților, preşedinte: Demetris Syllouris (2 iunie 2016)

La 22 mai 2016 au avut loc alegeri parlamentare în R. Cipru, însă având în vedere forma de guvernământ a R. Cipru (republică prezidenţială, preşedintele este şi şeful guvernului), rezultatele alegerilor legislative nu au modificat componenţa executivului, acesta putând funcţiona şi fără majoritate parlamentară.

Legături către principalele site-uri oficiale


Afaceri europene

Reprezentarea în instituţii europene

  • Comisia Europeană: Christos Stylianides, Comisar pentru Ajutor Umanitar și managementul Crizelor
  • Consiliul Uniunii Europene: 4 voturi
  • Parlamentul European: 6 europarlamentari
  • Comitetul regiunilor: 5 reprezentanţi
  • Comitetul Economic și Social European: 4 membri 

Republica Cipru a deținut Președinția Consiliului UE în semestrul al doilea din 2012.


Politica externă

În încercarea de a obţine recunoaşterea internaţională pentru rolul geostrategic şi de hub energetic european, R. Cipru promovează o politică externă de consolidare a relaţiilor cu statele prietene tradiţionale şi de revigorare, întărire şi aprofundare a raporturilor cu principalii actori pe scena internaţională. În ultimii ani, preşedintele cipriot s-a întâlnit cu liderii statelor membre permanente ale CS ONU, ai ţărilor vecine, precum şi din Consiliul de Cooperare al Golfului, încercând să atragă fluxuri de capital pentru investiții de substanță în Cipru, pentru revigorarea activităților economice, comerciale și din sectorul serviciilor și pentru creșterea nivelului de ocupare a forței de muncă, îndeosebi din categoria tinerilor afectați de rata preocupantă a șomajului.

Decembrie 2017

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice