Relaţii bilaterale

Republica FINLANDA


Prezentare generală

În ultimii ani, au avut loc consultări RO-FI pe afaceri europene, securitate, vecinătate estică, schimburi economice, precum și vizite la nivel de ministru în domeniul educației. În marja CAG din 25 septembrie 2017, la Bruxelles, a avut loc prima întâlnire la nivel de miniștri RO-FI-HR în vederea pregătirii Trio-ului PRES Consiliului UE.     

În 2020, România și FI vor aniversa o sută de ani de la stabilirea relațiilor bilaterale.


Reprezentare diplomatică

România a recunoscut independenţa Finlandei la 8 aprilie 1920. Relaţiile diplomatice dintre România şi Finlanda au fost stabilite, la rang de legaţie, la 28 iunie 1920 şi ridicate la rang de ambasadă la 1 august 1963.

Misiuni ale României:

  • Ambasada României în Finlanda: ambasador extraordinar şi plenipotenţiar Răzvan Rotundu (prezentare scrisori de acreditare în septembrie 2016).
  • Consulatul Onorific al României la Tampere – consul onorific Sami Ettanen.
  • Consulatul Onorific al României la Savonlinna – consul onorific George Sburătură

Misiuni în România:

  • Ambasada Finlandei la Bucureşti: ambasador extraordinar şi plenipotenţiar Päivi Pohjanheimo (prezentare scrisori de acreditare în septembrie 2015).
  • Consulatul Onorific al Finlandei la Bucureşti – consul onorific Dan Stoicescu
  • Consulatul Onorific al Finlandei la Constanţa – consul onorific Constantin Şuteu


Relații economice

La 31.05.2017, valoarea schimburilor comerciale româno-finlandeze a fost de 147,84 milioane euro, din care export 86,99 milioane euro şi import 60,85 milioane euro, soldul balanţei comerciale fiind pozitiv, de 26,14 milioane euro. Volumul schimburilor bilaterale în primele cinci luni ale anului 2017 a crescut cu 23,03% faţă de primele cinci luni ale anului 2016, din care exportul a crescut cu 29,52%, iar importul a crescut cu 14,80%.

La 31.07.2017, numărul societăților cu capital finlandez înregistrate în România s-a ridicat la 187, cu un capital total investit de 69,29 milioane euro (locul 30) şi o pondere de 0,16% în totalul investiţiilor străine din România.

Principalele domenii în care există investiţii finlandeze sunt: industrializarea lemnului, celuloză şi hârtie, industria materialelor de construcţii, consultanta industriala, energie, industria chimica, prelucrarea metalelor neferoase, prelucrări mecanice, infrastructura, IT, centre comerciale, tehnologii de mediu, echipamente industriale.


Cultură şi educaţie

Schimburi academice: Cooperarea româno-finlandeză în domeniul educaţiei se concretizează prin schimburi academice, în baza unor acorduri inter-universitare.

Lectorate: În România, funcţionează un lectorat de limbă finlandeză la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, care deţine şi un departament de carte finlandeză, în cadrul Bibliotecii de Studii Nordice.

În Finlanda funcţionează două lectorate de limbă şi civilizaţie românească: la Universitatea Turku (cu o activitate neîntreruptă 1977) şi la Universitatea Tampere (deschis la 10 ianuarie 2014).

Mobilităţi studenţeşti: Se derulează prin Agenţia română de credite şi burse de studii (ACBS) şi Centrul finlandez pentru mobilitate internaţională (CIMO).


Comunitatea românească

Diaspora românească din Finlanda este de mici dimensiuni, de dată recentă, dispersată pe întreg teritoriul (în ianuarie 2016, numărul cetăţenilor români rezidenţi în Finlanda era de aprox. 2513 de persoane). Principalele oraşe în care sunt stabiliţi: Helsinki, Tampere, Turku şi Oulu.

În Finlanda există două asociaţii ale românilor: Asociaţia Culturală Română Helsinki și Asociaţia Română din Tampere. Asociaţia de Prietenie Finlanda-România (APFR) este o organizaţie ne-guvernamentală, constituită în cea mai mare parte din cetăţeni finlandezi, având ca obiectiv promovarea valorilor culturale din cele două state.

Biserici româneşti – Cetăţenii români beneficiază de slujbe itinerante, în limba română, în oraşele Helsinki, Tampere şi Turku, oficiate de Părintele Ioan DURAC, preot paroh în Turku. Parintele Durac, precum şi lăcaşurile unde au loc slujbele, aparţin Arhidiocezei ortodoxe din Finlanda.

Publicaţii româneşti – În Finlanda există o publicaţie în limba română – „Foaia Românească”, care apare trimestrial, din 1991, avându-l ca redactor pe părintele Ioan Durac.

Guvernului finlandez a decis să permită accesul nerestricţionat al cetăţenilor români şi bulgari pe piaţa muncii din Finlanda încă de la 1 ianuarie 2007. Mai multe informaţii privind condiţiile de muncă se găsesc pe site-ul http://www.muncainstrainatate.anofm.ro/.

Decembrie 2017

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice