Relaţii bilaterale

Republica ELENĂ


Relaţia româno-elenă este foarte bună, bazată pe dialog politic constant. Catalizatorii relaţiei bilaterale sunt: cooperarea economică şi investiţiile, comunitatea românească din Grecia/comunitatea elenă din România, precum şi relaţiile pe linie de culte (ortodoxia).

Între contactele bilaterale recente este de menționat reuniunea cvadrilaterală a Prim-miniștrilor României, Bulgariei, Greciei și a Președintelui Serbiei (Varna, 3 octombrie 2017), în marja Ședinței Comune a Guvernelor român și bulgar.


Reprezentare diplomatică

Relaţiile diplomatice între România şi Republica Elenă au fost stabilite la 5 martie 1880, la nivel de legaţie, fiind ridicate la rang de ambasadă la 1 ianuarie 1939. Întrerupte în contextul celui de-al doilea război mondial, au fost restabilite la 25 august 1956, la nivel de ambasadă.

Misiuni ale României:

  • Ambasada României la Atena: ambasador extraordinar şi plenipotenţiar: Lucian Fătu (prezentarea scrisorilor de acreditare la 24 septembrie 2013)
  • Consulatul General al României la Salonic, consul general Salamon-Paven Martin-Ladislau.
  • Consulatul Onorific al României la Corfu, consul onorific Gardikiotis Alexandros.
  • Consulatul Onorific al României la Patra, consul onorific Mariana-Valeria Crăciun.

Misiuni în România:

  • Ambasada R. Elene în România: ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar: Vassilis Papadopoulos (prezentarea scrisorilor de acreditare la 4 noiembrie 2016).


Cooperare economică

Evoluţia comerţului bilateral

La 31.05.2017, volumul schimburilor comerciale cu Republica Elenă a însumat 687,81 milioane euro, în crestere cu 8,80% față de perioada similară a anului 2016, cu o pondere de 1,23% în comerțul exterior al țării noastre, din care exporturile au înregistrat 342,21 milioane euro (+11,91%), cu o pondere de 1,33%, iar importurile 345,60 milioane euro (+5,9%), având o pondere de 1,14%.

În primele 5 luni ale anului 2017 s-a înregistrat un deficit comercial 3,73 milioane euro, în scădere față de perioada similară din 2016, când deficitul comercial a fost de 20,55 milioane Euro.

La 31 august 2017 în România erau înregistrate 6.684 de societăți comerciale cu participare elenă, însumând un capital de 1,83 miliarde de euro, Grecia ocupând locul 7 în topul investitorilor străini.

La acestea se adaugă investiţiile realizate în procesul de privatizare (Romtelecom, Bancpost, ICME-ECAB Bucureşti, Sometra Copşa Mică, Pescarul SA Bucureşti etc.) şi investiţiile de portofoliu.

Principalele domenii în care au fost efectuate investiţiile de capital elen sunt: serviciile de telecomunicaţii (Romtelecom, Cosmorom), sectorul bancar (National Bank of Greece, Alpha Bank, Eurobank, Commercial Bank of Greece, Piraeus Bank si Egnatia Bank, respectiv principalele 6 banci elene), societăţi de asigurări (Interamerican, Garanta Ethniki Insurance), societăţi de investiţii financiare (Alpha Finance, Global Finance), industria producătoare de echipamente electronice şi de telecomunicaţii (Intrarom, ICME-ECAB), industria alimentară (morărit-panificaţie Moara Loulis, Titan SA Bucureşti, Mopan Targu Mureş, Chipita, Best Foods, Star Foods), industria laptelui (Tyrom Baraolt, Dorna Lactate, Delta Dairy, Parametru), prelucrarea cărnii (Ifantis), ape minerale şi băuturi răcoritoare (Coca Cola Hellenic Bottling Co), metalurgia neferoasă (Sometra Copsa Mica), producţia de echipamente de refrigerare (Frigorex Timişoara), construcţii (Diekat, AEGEK, Proodeftiki, Mochlos), industria mobilei (Neoset ), industria de mase plastice (Petzetakis), industria ambalajelor (Maillis), industria tutunului (Papastratos), comerţ general (Germanos, Elgeka, Romsar Cosmetics, Pescarul, Genko, Elmec Sport etc.), alimentaţie publică (Gregory’s, Everest) consultanţă juridică (Rokas), sănătate (MEDSANA – deschise de Athens Medical Group) etc.


Cooperare cultural-ştiinţifică

Relaţiile româno-elene în domeniu se desfășoară în baza Programului de colaborare culturală între Guvernul României şi Guvernul Republicii Elene pentru perioada 2004-2007, semnat la Bucureşti, la data de 21 martie 2005, prelungit.

În prezent, se află la studii în România, pe cont propriu, cetăţeni greci (inclusiv etnici români). Din punct de vedere al profilurilor de studii, tinerii greci se orientează prioritar către învăţământul medical, în special către cel cu predare în limba engleză. Centrele universitare preferate de cetăţenii greci sunt: Constanţa, Timişoara, Bucureşti, Craiova, Iaşi, Cluj şi Oradea.  


Comunitatea românească din Grecia

Conform datelor furnizate de autorităţile elene, în anul 2013 numărul rezidenţilor cu drept de şedere legal era de 35.838 de persoane. În prezent, pe fondul crizei economice severe care a afectat Grecia, deși numărul oficial al românilor înscriși în evidența autorităților elene era, la începutul anului 2015, de 45.000, numărul real al acestora a scăzut, o parte dintre ei revenind în țară sau deplasându-se în alte state membre UE, din vestul Europei. În acest context se estimează că numărul real al românilor din Grecia este de aproximativ 40.000.  

Guvernul elen a ridicat, începând din 1 ianuarie 2009, restricţiile pe piaţa muncii din Grecia pentru forţa de muncă din România (şi Bulgaria). În conformitate cu această decizie, cetăţenii români pot lucra în Grecia fără a deţine permis de lucru, în condiţii egale cu cetăţenii acestor state sau cu cetăţenii celorlalte state membre ale Uniunii Europene.

Decembrie 2017

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice