Relaţii bilaterale

UCRAINA

Denumire oficială – Ucraina (Україна)

Declaratia Suveranitătii de Stat a Ucrainei a fost adoptată de Parlamentul de la Kiev la 16 iunie 1990, iar Declaraţia de Independenţă – la 24 august 1991. Primele alegeri prezidenţiale, organizate la 1 decembrie 1991, au fost câştigate de Leonid Kravciuk, iar cele mai recente, organizate la 31 martie / 21 aprilie 2019, au fost câştigate de Volodimir Zelenski.

Ucraina este unul dintre statele fondatoare al ONU, este membră a OSCE, a Consiliului Europei şi a Organizației Mondiale a Comerțului. În prezent, aspiraţiile Ucrainei vizează integrarea europeană.

Capitala şi principalele oraşe: Kiev (capitala), Odesa, Lvov, Harkov, Doneţk, Dnepropetrovsk, Cernăuţi, Sevastopol.

Suprafaţa şi diviziunile teritoriale: 603.700 km² (locul 44 în lume ca suprafaţă), împărţită în 24 de regiuni, o republică autonomă în Crimeea, două municipii cu statut de regiune – Kiev şi Sevastopol – şi 490 de raioane.

Populaţia: 47.732.079 (locul 25 în lume) sau 42 153 201 excluzând teritoriile temporar ocupate ale Republicii Autonome Crimeea și orașul Sevastopol. Majoritatea populaţiei este de etnie ucraineană, iar principalele minorităţi sunt cea rusă, română şi belarusă. Religia dominantă în Ucraina este creştinismul ortodox, la 15 decembrie 2018 având loc Soborul în urma căruia s-a format Biserica Ortodoxă a Ucrainei. Continua să funcționeze Biserica Ortodoxă Ucraineană– Patriarhia de la Moscova, care ar urma să fie redenumită în Biserica Ortodoxă Rusă din Ucraina. Există şi o comunitate de musulmani.

Limba oficială: limba ucraineană. Limba rusă este vorbită de mulți cetăţeni ucraineni, mai ales în regiunile estice și sudice.

Ziua naţională: 24 august.

Forma de guvernământ: republică semiprezidenţială.

Situaţia politică internă: Preşedintele – Volodimir Zelenski, Preşedintele Radei Supreme – Andrii Parubi, Şeful Cabinetului de Miniştri (prim-ministru) – Volodimir Groisman, ministru de externe – Pavlo Klimkin. Principalele formaţiuni politice – Blocul Petro Poroşenko, Frontul Popular, Samopomici, Batkivşcina, Partidul Radical. Următoarele alegeri parlamentare vor avea loc la 21 iulie 2019.

Legături către principalele site-uri oficiale:

DEEAC – Iunie 2019

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice