Relaţii bilaterale

Republica SAN MARINO

 

Informaţii generale

Denumire oficială: Republica San Marino/Serenissima Repubblica di San Marino.

Scurt istoric: San Marino este considerată cea mai veche republică din lume, după cea romană. Conform tradiţiei, Republica a fost fondată la 3 septembrie 301, când Sfântul Marino, originar din Dalmaţia, s-a stabilit, împreună cu o mică comunitate creştină, pe Muntele Titano.

Începând din anul 1000, conducerea statului a fost încredinţată adunării capilor de familie numită „Arengo”, cu putere legislativă, executivă şi judecătorească. În secolul XIII au fost create noi instituţii politice (Consiliul celor LX, Consiliul celor XII), iar în 1243 a fost introdusă funcţia de şefi ai statului - Căpitanii Regenţi, care reprezentau puterea executivă şi judecătorească. Primele legi au fost adoptate în 1263. În secolul XV a fost creat Consiliul Mare şi General, Parlamentul format din 60 de membri,  existent si astăzi, CMG a preluat cea mai mare parte a funcţiilor adunării „Arengo”, care a încetat practic să mai funcţioneze începând din 1571 (deşi nu a fost niciodată abolit).

În 1291, Statul Papal a recunoscut Republica San Marino, care şi-a alipit ulterior noi teritorii.

La 8 octombrie 1600 a fost adoptată prima Constituţie scrisă. În secolul XVII, RSM a stipulat un Acord de protecţie cu Statul Papal.

Republica San Marino este recunoscută de Franţa napoleoniană în 1797 şi de celelalte state europene în 1815, la Congresul de la Viena.

La 22 martie 1862, San Marino încheie un „Tratat de prietenie” cu Italia, care garantează independenţa RSM, buna vecinătate şi relaţiile comerciale.

În 1865 a fost promulgat un nou cod penal, care excludea pedeapsa cu moartea. În ultimele decenii ale secolului al XIX-lea se înregistrează o puternică emigraţie a san-marinezilor către Statele Unite, Franţa şi Elveţia.

În 1923 a preluat puterea un partid de coloratură fascistă, care în anii următori a instaurat un regim fascist, după model italian, care va dispărea definitiv în septembrie 1944. În timpul celui de-al doilea război mondial RSM a reuşit să-şi păstreze neutralitatea.

Din 1988, Republica San Marino este membră a Consiliului Europei, iar în 1992 a fost primită în Organizaţia Naţiunilor Unite.

San Marino este o enclavă situată în interiorul Republicii Italiene.

Capitala şi principalele oraşe: San Marino, Dogana Acquaviva, Borgo Maggiore, Chiesanuova, Domagnano, Faetano, Fiorentino, Montegiardino, Serravalle

Suprafaţa şi diviziunile teritoriale: 61,16 km², 9 administraţii locale numite „castelli”, 43 „curaţii”, cartiere, sate.

Populaţia: 33.110 locuitori (august 2016)2, densitate: 541 locuitori/km2

Limba oficială: italiană

Ziua naţională: 3 septembrie

Forma de guvernământ: republică parlamentară


Situaţia politică internă

Parlament: unicameral – Consiliul Mare şi General (60 membri), alegerile au loc la 5 ani. Membrii Parlamentului sunt aleşi prin vot direct, în baza sistemului de reprezentare proporţională.

Guvernul actual (Congresul de stat) are 9 membri şi a fost investit în 2012.

La 20 noiembrie 2016 au avut loc la San Marino alegeri generale anticipate, ca urmare a dizolvării Parlamentului RSM de către Căpitanii Regenţi la data de 24 august 2016.

Şefii statului: Republica este condusă de doi Căpitani Regenţi (şefi de stat), aleşi pentru o perioadă de 6 luni de către Consiliul Mare şi General. Pentru perioada 1 octombrie 2017 – 1 aprilie 2018, Căpitanii Regenţi aleşi sunt Enrico Carattoni şi Matteo Fiorini .

Secretarul de stat pentru afaceri externe (echivalentul funcţiei de ministrul afacerilor externe): Nicola Renzi (din 2016).

Ianuarie 2018

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice