Relaţii bilaterale

Republica SAN MARINO


Prezentare generală

Relaţiile dintre România şi San Marino au fost stabilite la 15 noiembrie 1968, la nivel de consulat. Ulterior, la 6 februarie 1974, acestea au fost ridicate la nivel de consulat general, iar la 20 iunie 1995 au fost ridicate la nivel de ambasadă (ambasador nerezident).

În anul 2001 a fost deschis Consulatul onorific al României la San Marino, iar în 2002 a fost deschis Consulatul Republicii San Marino la Bucureşti.

  • Vizite la nivel de şef de stat: în România – 2002, în San Marino – 2004.
  • Întrevederi la nivel de ministru al afacerilor externe: Ministrul Titus Corlăţean a avut la 26 septembrie 2014, la New York, în marja participării la dezbaterile de politică generală ale celei de-a 69-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, o întrevedere cu omologul său din Republica San Marino, Pasquale Valentini.


Reprezentare diplomatică

  • Reprezentarea diplomatică a României în Republica San Marino este asigurată de Ambasada României în Italia. Ambasador – George Gabriel Bologan
  • Ambasada Republicii San Marino în România – reşedinţa San Marino


Cooperare economică şi în domeniul dezvoltării

Potrivit Codului vamal comunitar, Republica San Marino face parte din teritoriul vamal al Uniunii Europene. Colaborarea economică bilaterală se desfăşoară în baza Protocolului la Acordul de cooperare şi uniune vamală dintre Comunitatea Economică Europeană şi Republica San Marino privind participarea, ca părţi contractante, a României şi Bulgariei ca urmare a aderării la UE (semnat la Bruxelles la 20.11.2007).

În anul 2015, valoarea totală a schimburilor comerciale cu San Marino a fost 37,42 milioane euro, în scădere faţă de anul 2014 când au fost înregistrate 45,57 milioane euro. Exportul reprezintă 24,19 milioane euro şi importul 13,23 milioane euro. La 31 august 2016, valoarea comerţului bilateral a fost 25,66 milioane euro, din care export 17,19 milioane euro şi import 8,47milioane euro.


Cooperare cultural-ştiinţifică şi în sfera dezvoltării umane

România a participat cu ansambluri folclorice, formaţiuni corale şi de teatru, la diverse evenimente culturale organizate în San Marino, iar bursieri români au urmat cursurile de vară ale Universităţii din San Marino.

În România au fost organizate expoziţii cu tematică filatelică şi de turism, concerte de muzică instrumentală ale unor formaţii san-marineze.

Crucea Roşie din San Marino a construit un cămin de bătrâni în comuna Glimboca (jud. Caraş-Severin), pe un teren oferit de Episcopia Ortodoxă de Caransebeş (investiţie de aprox. 450.000 Euro).

În anul 2007 a fost înfiinţată Asociaţia de prietenie „San Marino-Italia-România”.


Comunitatea românească din San Marino

În Republica San Marino sunt înregistraţi aproximativ 243 cetățeni români (conform datelor furnizate de institutul de statistică din San Marino).

 

Direcţia Europa Occidentală – Europa Centrală – ianuarie 2017

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice