Relaţii bilaterale

Republica TURCIA


Denumire oficială: Republica Turcia (Türkiye Cumhuriyeti)

Capitala: Ankara; Principalele oraşe: Istanbul, Izmir, Adana, Bursa, Gaziantep, Konya, Kayseri, Eskişehir, Mersin

Suprafaţa: 783.562 mp

Diviziunile teritoriale: Turcia este organizată în 81 de provincii care, la rândul lor sunt împărţite administrativ în 957 de districte

Populaţia: 79.814.871 locuitori (2017)

Limba oficială: limba turcă

Ziua naţională: 29 octombrie, Ziua proclamării Republicii (în 1923)

Religie: musulmană

Moneda naţională: lira turcească (TL)

Scurt istoric: În urma destrămării Imperiului Otoman, Republica Turcia a fost fondată la 29 octombrie 1923 de către Mustafa Kemal Atatürk, care a devenit primul Preşedinte al Turciei moderne.


Informaţii politice

Forma de guvernământ: republică parlamentară

Şeful statului: preşedintele Recep Tayyip Erdoğan

Prim-ministru: Binali Yildirim

Parlamentul: unicameral (Marea Adunare Naţională), preşedinte İsmail Kahraman

Ministrul afacerilor externe: Mevlüt Çavuşoğlu

Ministrul pentru afaceri europene: Omer Celik

Partidele politice parlamentare (conform alegerilor legislative anticipate de la 1 noiembrie 2015):

  • Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) – fondat în 2001
  • Partidul Republican al Poporului (CHP) – înfiinţat la 9 septembrie 1923 de Mustafa Kemal Atatürk
  • Partidul Mişcării Naţionaliste (MHP) – înfiinţat în 1969
  • Partidul Democrat al Poporului (HDP) – înfiinţat la 12 august 2012

     

Situația internă

La 15 iulie 2016 a avut loc o tentativă de lovitură de stat în urma căreia în Republica Turcia a fost decretată starea de urgență.

La data de 16 aprilie 2017 a fost organizat un referendum care a avut ca obiectiv adoptarea unui pachet de amendamente constituţionale, printre care cel mai important proiect vizează trecerea Turciei la regimul de republică prezidențială. Rezultatul înregistrat a dat câștig de cauză taberei favorabile amendării constituționale, susținută de partidul AKP, care se află la guvernare. Modificările constituționale vor intra în vigoare după alegerile prezidenţiale şi parlamentare planificate (concomitent) pentru 2019.


Afaceri europene

Din anul 1999 Republica Turcia are statutul de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană (UE). Procesul de negociere în vederea aderării a demarat în octombrie 2005. Până la acest moment au fost deschise 16 dintre cele 33 de capitole de negociere, fiind închis provizoriu un singur capitol (cap. 25 - Ştiinţă şi cercetare). Criza refugiaţilor din Siria, acutizată în vara anului 2015 şi deciziile la cel mai înalt nivel ale liderilor politici din ţările UE şi Turcia (în cadrul summit-urilor din 25 noiembrie 2015, respectiv din 7 şi 18 martie 2016) au dus la deschiderea provizorie a două capitole de negocieri (cap. 17 – Politica economică şi monetară şi cap. 33 – Prevederi bugetare şi financiare).

Comisia Europeană a analizat progresul înregistrat de Turcia privind aderarea la UE şi a prezentat rezultatele acestor analize prin intermediul rapoartelor anuale de progres, primul datând încă dinaintea demarării procesului de negociere, din 1998. Ultimul raport de progres a fost publicat de Comisia Europeană la 9 noiembrie 2016.

La summit-ul Turcia – UE din 29 noiembrie 2015 (Bruxelles), Turcia a primit sprijinul statelor membre UE privind cele 4 solicitări majore pentru accelerarea pregătirilor de aderare la Uniune: deschiderea de noi capitole de negocieri în perioada imediat următoare; alocarea a 3 miliarde EUR în sprijinul Turciei pentru adoptarea măsurilor necesare acomodării numărului masiv de refugiaţi pe care acest stat îi găzduieşte; urgentarea procesului de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii turci; continuarea realizării de întâlniri UE-Turcia la nivel înalt, pentru discutarea şi soluţionarea problemelor majore de interes comun. Până în prezent au avut loc 3 summit-uri Turcia-UE: 29 noiembrie 2015 (primul summit); 7 martie, 2016 (al doilea summit); 18 martie 2016 (al treilea summit).

În cadrul summit-ului Turcia-UE din 29 noiembrie 2015, cu privire la problematica migraţiei, Turcia s-a angajat să devanseze termenul de aplicare a clauzei de readmisie a cetăţenilor terţelor state şi apatrizilor, cuprinsă în Acordul de readmisie UE – Turcia. Acordul a început să fie aplicat integral începând cu data de 01.06.2016. Aplicarea integrală a Acordului UE-Turcia în domeniul migrației a înregistrat rezultate pozitive concretizate în diminuarea presiunii migratorii pe ruta est-mediteraneană, permiţând stoparea migraţiei ilegale pe ruta balcanică.

O componentă foarte importantă în cadrul relaţiei bilaterale Turcia-UE o constituie dimensiunea privind „Facilitatea pentru Refugiaţii din Turcia”. În acest sens UE a agreat alocarea a 3 miliare EUR, într-o primă fază, urmată de alte 3 miliarde EUR, odată ce prima tranşă de 3 miliarde EUR vor fi deja alocate pe proiecte. Comisia Europeană se coordonează îndeaproape cu Agenţia pentru Managementul Dezastrelor şi a Situaţiilor de Urgenţă din Turcia (AFAD) şi cu reprezentanţii societăţii civile din acest stat şi din cadrul statelor membre UE pentru alocarea primei tranşe de 3 miliarde EUR şi realizarea de proiecte pentru refugiaţi. România contribuie anual cu o cotă parte la realizarea acestei sume şi intenţionează identificarea de modalităţi concrete prin intermediul cărora să coopereze cu autorităţile turce pentru realizarea unor astfel de proiecte.

La 24 noiembrie 2016 PE a votat o rezoluţie (susținută de către cele patru principale grupări politice din PE: 479 de voturi pentru, 37 împotrivă și 104 abțineri), prin care solicită suspendarea temporară a negocierilor de aderare. Cu toate că subliniază importanța strategică a relațiilor UE-Turcia pentru ambele părți, rezoluția “recunoaște că, deși Turcia este un partener important pentru UE, voința politică de a coopera trebuie să vină din ambele părți ale unui parteneriat; consideră că Turcia nu demonstrează voință politică în acest sens, deoarece acțiunile guvernului îndepărtează și mai mult Turcia de la calea sa europeană”.


Relaţii internaţionale

Turcia are o implicare activă în politica regională şi globală, precum şi în cadrul organizaţiilor internaţionale. Este un actor dinamic în Orientul Mijlociu şi în Africa de Nord (procesul de pace israeliano-palestinian, Siria – Procesul Astana), în regiunea Caucazului, în zona Mării Negre, în Balcanii de Vest, în cadrul Organizației Cooperării Islamice etc. De asemenea, îşi menţine prioritatea privind parteneriatul strategic cu UE, în vederea aderării depline. Turcia este membru OSCE, NATO, OCDE şi G20.

Decembrie 2017

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice