Relaţii bilaterale

Republica YEMEN

 

Relaţiile diplomatice:

România a stabilit relaţii diplomatice cu Republica Arabă Yemen (capitala la Sana’a) la 12 decembrie 1957, la nivel de legaţie. La 24 iulie 1968, reprezentarea a fost ridicată la nivel de ambasadă. În iunie 1989, a fost deschisă misiunea diplomatică a Republicii Arabe Yemen la Bucureşti, condusă de un însărcinat cu afaceri a.i.

România a stabilit relaţii diplomatice la nivel de ambasadă cu Republica Democrată Populară Yemen (capitala la Aden) în iunie 1968.

După formare Republicii Yemen, prin unificarea Republicii Arabe Yemen și Republicii Democrate Populare Yemen, la 22 mai 1990, relaţiile bilaterale au fost continuate.

La 3 iulie 2003, Ambasada României România la Sana’a și-a încetat temporar activitatea. În prezent, interesele diplomatice ale României în Republica Yemen sunt asigurate de Ambasada României în Emiratele Arabe Unite.

În 1990, Republica Yemen a ridicat nivelul oficiului său diplomatic din Bucureşti la rang de ambasadă. În iunie 2006, autoritățile de la Sana’a au decis închiderea Ambasadei din România.

Dialogul politico-diplomatic

La nivel de președinte

  • În Yemen: octombrie 1993.

La nivel de prim-ministru

  • În România: februarie 1997 (viceprim-ministru şi ministrul afacerilor externe).

La nivel parlamentar

  • În România: aprilie 1992 (vicepreşedintele Consiliului Reprezentanţilor).

Pe linia Ministerelor Afacerilor Externe

  • În marja unor reuniuni internaționale:
  • La nivel de ministru al afacerilor externe: februarie 2019 (ca de-a cincea reuniune ministerială Uniunea Europeană – Liga Statelor Arabe)

 

Relaţii economice

Pentru informaţii privind evoluția schimburilor comerciale, click AICI.

aprilie 2019

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice