Relaţii bilaterale

Republica SUDAN


Relații diplomatice

Relaţiile diplomatice româno-sudaneze au fost stabilite, la nivel de ambasadă, la 17 ianuarie 1956. În perioadele 1972-1990 şi 2008-2009 reprezentarea diplomatică a României a fost la nivel de ambasador. În afara intervalelor menţionate, reprezentarea a fost la nivel de însărcinat cu afaceri a.i. La acest moment, însărcinat cu afaceri a.i este domnul Dragoş-Mihai Şerbănescu.

Ambasada Sudanului din România este condusă la nivel de ambasador, în persoana domnului Dl. Abdelhafiz Elawad Seed Ahmed Alfaki.

Sudanul a reprezentat un partener important al României în Africa încă dinaintea anilor 1990. Pornind de la bunele raporturi politice, relaţiile bilaterale s-au dezvoltat cu precădere în domeniile economic şi al învăţământului.

Principalele repere ale dialogului politic şi economic româno-sudanez, după 1990:

  • Februarie 2004 – vizita în România a ministrului Energiei şi Minelor din Sudan.
  • Iulie 2004 – vizita în Sudan a ministrului Afacerilor Externe al României, în contextul preşedinţiei ţării noastre a Consiliului de Securitate al ONU.
  • Iulie 2007 – vizita în România a ministrului de stat pentru Afaceri Externe din Sudan.
  • Februarie 2012 – Forumul Economic România – Sudan, desfăşurat la Khartoum, în organizarea ministerului Petrolului din Sudan, în colaborare cu Ambasada României. La eveniment au participat reprezentanţi a 27 de firme din România din domeniile petrolului, energiei electrice şi construcţiilor, oficiali şi oameni de afaceri sudanezi.

 

Cooperare economică

  • Octombrie 2016 – Vizita oficială în România a subsecretarului de stat din MAE al Sudanului;
  • Noiembrie 2018 – Consultări politice la Khartoum, la nivel de director general;

Sudanul oferă posibilităţi de afaceri, cu precădere în domeniile: petrolier, construcţii de maşini, agricol, industrie uşoară, energie electrică.

Volumul schimburilor comerciale bilaterale variază de la an la an. Principalele bunuri exportate de România sunt: produse alimentare, chimice (mase plastice, cauciuc, uleiuri minerale), farmaceutice, metalurgice, echipamente pentru căile ferate, piese de schimb pentru motoare cu combustie internă, lemn şi produse din lemn, hârtie, ciment, materiale textile.

Decembrie 2018

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice