Relaţii bilaterale

Republica SENEGAL


Denumirea oficială: Republica Senegal

Denumirea scurtă: Senegal

Denumirea locală: République du Sénégal

 

Scurt istoric

Micile state feudale Tekeour (Nord), Wolof (Vest) şi Cout Toro (Est) au luat naștere începând cu secolul IX pe teritoriul Senegalului de astăzi. În secolele XI-XII se răspândeşte islamul, în ciuda rezistenței religiilor tradiționale locului. Primele aşezăminte coloniale sunt întemeiate în sec. al XV-lea de portughezi, urmaţi în sec. al XVII-lea de olandezi şi francezi. Recucerit în a doua jumătate a sec. al XIX-lea, Senegalul este inclus în Africa Occidentală (1904-1958). Ţara devine un centru al luptei de eliberare naţională din Vestul Africii. Léopold Sédar Senghor întemeiază, în 1948, partidul Blocul Democratic Senegalez, cu un însemnat aport în lupta pentru independenţă.

Republică autonomă în cadrul Comunităţii Franceze (1958), Senegalul intră în 1959 în componenţa Federaţiei Mali (independentă la 20 iunie 1960) din care se retrage la 20 august 1960, proclamându-se republică suverană. Léopold Sédar Senghor devine primul preşedinte (reales în 1963, 1968, 1973 şi 1978). În 1976, Uniunea Progresistă Senegaleză (partid unic din 1963) îşi schimbă denumirea în Partidul Socialist Senegalez şi se afiliază Internaţionalei Socialiste. Cu acest prilej, Constituţia este amendată pentru a se da posibilitatea organizării şi altor partide. Împreună cu Gambia, Senegalul creează Organizaţia pentru punerea în valoare a fluviului Gambia, în vederea utilizării potenţialului hidrologic al zonei.

Senegalul este membru al ONU (1960) şi, în 1963, membru fondator al Organizaţiei Unităţii Africane – OUA (azi, Uniunea Africană – UA).

De la 1 ianuarie 2016, Senegalul ocupă un loc de membru neparmanent în Consiliul de Securitate al ONU, pentru o perioadă de 2 ani.

Poziţia geografică: vestul Africii. Vecini: Mauritania (nord), Mali (est), Guineea şi Guineea Bissau (sud), Gambia (fâşie în mijlocul ţării) şi Oceanul Atlantic (vest).

Capitala şi principalele oraşe: Dakar (peste 2 milioane locuitori), Saint-Louis, Thiès, Kaolack, Zinguichor, Diourbel, Louga, Tambacounda, Kolda.

Suprafaţa: 196.722 Km²

Populaţia: 14,1 milioane locuitori

Creștere demografică anuală: 2,9%

Vârsta medie: 18,2 ani

Rata de alfabetizare: 55,67%

Mortalitatea infantilă: 48%

Speranța medie de viață: 63,5 ani

Religia: musulmani (94%), creştini (5%), animişti şi altele (1 %)

Limba oficială: franceza

Limbi naţionale: wolof (limba locală folosită de majoritatea populaţiei şi care este promovată ca a doua limbă oficială, în condiţiile în care cea mai mare parte a locuitorilor Senegalului nu vorbește franceza), serer, djola, poular, toucouleur, madinke.

Moneda naţională: Francul CFA

Ziua naţională: 4 aprilie, Ziua Independenţei

Forma de guvernământ: Republică prezidenţială

Puterea executivă este exercitată de preşedintele ţării, asistat de un guvern condus de un prim-ministru.

 

Indicatori economici

Creştere economică: 5,1%

PIB: 13,98 miliarde USD;

PIB/locuitor: 934 USD

Inflație: 0.59 %

Agricultura şi pescuitul, elemente de bază ale economiei senegaleze, au regresat în ultimii ani, motiv pentru care actuala conducere senegaleză face o prioritate din agricultură în perioada 2013-2017, pentru realizarea unui obiectiv major: autosuficienţa alimentară.

În ultimii ani au fost descoperite importante zăcăminte de petrol şi gaz în largul coastelor atlantice ale Senegalului, ceea ce va putea modifica sensibil dinamica economiei locale în viitor.

Transporturile, industria producătoare, exportul (produse din peşte şi fosfaţi) au înregistrat progrese, susţinând creşterea economică a ţării.

Industria manufacturieră în Senegal foloseşte 10% din forţa de muncă activă, contribuie cu circa 25% la PIB şi asigură prelucrarea unei părţi din produsele agricole senegaleze, cum ar fi: arahidele (ulei şi şroturi de arahide), bumbac, cereale, tutun, piele, lemn exotic etc.

Turismul a devenit, în timp, unul din factorii importanţi de dezvoltare a Senegalului, a doua resursă a ţării, după industria pescuitului. Fie că ne raportăm la progresul economic, cultural sau social, Senegalul datorează o bună parte din creştere dezvoltării acestui sector. În ultimii ani, condiţiile climatice şi – comparativ cu alte state din subregiune, care cunosc conflicte şi traume sociale – stabilitatea internă au adus anual circa 500.000 turişti în ţară.

Decembrie 2018

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice