Relaţii bilaterale

RUANDA


Relaţii diplomatice bilaterale: Din 12.07.1975

Niciuna din cele două ţări nu are acreditat ambasador.

Relaţiile bilaterale se rezumă la colaborarea în plan multilateral prin susţinerea reciprocă a unor iniţiative sau candidaturi la ONU şi alte organizaţii internaţionale.

Regim vize:

În Republica Democratică São Tome şi Principe viza de intrare este obligatorie pentru cetăţenii români posesori de paşapoarte simple. Sunt scutiţi de la obligativitatea vizei cetăţenii români posesori ai pasapoartelor diplomatice şi de serviciu. Perioada de şedere nu poate depăşi 90 de zile. Sejurul efectiv cumulat pe teritoriul ţării de-a lungul unui an nu poate depăşi 180 zile.

Pentru cetăţenii români, vizele se pot obţine de la Secţia Consulară a Ambasadei Republicii Democrate São Tome şi Principe la Lisabona, Portugalia ( Av. 5 de Outubro, Nº 35, 4º andar, P-1050-047, telefon +351218461917, fax +351218461895, e-mail: embaixada@emb-saotomeprincipe, web: www.emb-saotomeprincipe.pt). Deasemenea, cetăţenii străini care provin din ţări unde nu există reprezentanţă diplomatică sau consulară pot solicita o Autorizaţie de intrare, direct la Serviciul de Migraţie şi Frontiere, folosind portalul"eVisaST" utilizând adresa electronică www.smf.st/virtualvisa, cu o antecedenţă de minim 7 zile lucrătoare.

La ieșirea din São Tome şi Principe, ȋn aeroportul international, se plăteste o taxa aeroportuara de 18 euro.

Pentru informaţii suplimentare despre condiţiile de intrare şi regimul de şedere în São Tome şi Principe, consultaţi informaţiile oficiale furnizate de autorităţile acestei ţări:

  • Ambasada Republicii Democratice São Tome şi Principe la Lisabona
  • Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Democratice São Tome şi Principe

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să călătorească în Republica Democratică São Tome şi Principe, indiferent de perioada şederii, să se adreseze misiunii diplomatice a României ȋn Republica  Angola (Rua Ramalho Ortigao, no. 30, Alvalade, Luanda,Telefon/Fax: +244 222 321076; +244 222 322 234, Telefon urgenţă: +244 993 133 100, E-mail: ambromania@netcabo.co.ao) şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

România nu are nici o formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Republica Democratică São Tome şi Principe. În calitate de cetăţeni al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul la São Tome.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Decembrie 2018

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice