Relaţii bilaterale

Republica Democratică CONGO


Relaţii diplomatice

La 14.10.1966, au fost stabilite relaţii diplomatice la nivel de ambasadă. România a închis temporar, la 17.10.1999, ambasada sa la Kinshasa.

Ambasada R. D. Congo la Bucureşti este condusă de un însărcinat cu afaceri a.i.

România l-a numit în calitate de însărcinat cu afaceri a.i., pe domnul George Anghel, însărcinat cu afaceri a.i. cu reşedinţa în Angola.

 

Relaţii politice

În ultimii ani, contactele politice s-au realizat în special pe linia ministerelor afacerilor externe.

În 1990, subsecretarul de stat în MAE al României a efectuat o vizită în R. D. Congo. De asemenea, în 1995 şi 1998, directorii de spaţiu din MAE român au avut consultări, la Kinshasa, asupra unor aspecte cu caracter politico-diplomatic.

În 1999, secretarul general al MAE român a avut consultări la Kinshasa.

În 1991, subsecretarul de stat congolez al afacerilor externe a făcut o vizită la Bucureşti, iar, în noiembrie 1995, s-a aflat în România ministrul congolez al comerţului.

Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Democratice Congo, Baya Ramazani a participat la Summit-ul Francofoniei desfăşurat la Bucureşti în septembrie 2006.

 

Cadrul juridic

  • Acord-program privind dezvoltarea, pe termen lung, a cooperării economice şi tehnice şi a schimburilor comerciale (1987);
  • A fost parafat Protocolul privind crearea unui mecanism de schimburi de informaţii, consultări şi concertări diplomatice între ministerele de externe din cele două ţări (1998),
  • Au fost convenite textele noului Acord comercial şi, respectiv, a Acordului privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor.

Cadrul juridic al relaţiilor bilaterale urmează să fie actualizat si dezvoltat în conformitate cu statutul României de ţară membra a Uniunii Europene şi cu nivelul de dezvoltare a celor două economii.

 

Relaţii culturale

Cooperarea în acest domeniu s-a referit, în special, la pregătirea de specialişti congolezi.

În perioada de după 1990, în România au fost pregătiţi 53 de studenţi congolezi.

 

Menţiuni speciale

Pentru a călători pe teritoriile României şi R D Congo este necesară viza de intrare.

Decembrie 2018

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice