Relaţii bilaterale

Republica Islamică MAURITANIA


Relaţiile diplomatice

Relaţiile diplomatice dintre cele două ţări au fost stabilite la 15 ianuarie 1965.

România a deschis ambasada sa la Nouakchott în anul 1972 şi a numit un ambasador rezident. Din 1983, ambasada română a fost condusă de un însărcinat cu afaceri a.i., până la închiderea ei, din motive financiare, în 1997.

Mauritania şi-a deschis ambasada la Bucureşti în anul 1977 şi a acreditat un ambasador rezident. A închis-o, tot din motive financiare, în februarie 1996. Reprezentarea diplomatică a Republicii Islamice Mauritania în România este asigurată de ambasada mauritaniană la Berlin.

Doamna Daniela Brândușa Băzăvan, ambasador al României cu reședința la Rabat, este acreditată ca ambasador al României în Republica Islamică Mauritania.

La data de 17 noiembrie 2003, la Nouakchott, a fost deschis un consulat onorific al Romaniei condus de domnul Ould Jidana SAADNA, în calitate de consul onorific.

 

Relaţiile politice

Între cele două ţări au avut loc contacte şi întalniri periodice la nivel de şef de stat (la Bucuresti în 1974, respectiv la Nouakchott în 1977), precum şi pe linie de guvern şi între alte instituţii.

În mai 1991, ministrul afacerilor externe şi cooperării mauritanian a efectuat o vizită în România.

În perioada 28 – 29.09.2006, Preşedintele Mauritaniei a condus delegaţia ţării sale la cel de-al XI-lea Sommet al Francofoniei, care a fost organizat la Bucuresti.

În septembrie 2013, la New York, miniştii de externe ai României şi Republicii Islamice Mauritania au avut o întrevedere bilaterală în marja participării la sesiunea Adunării generale a ONU.

În aprilie 2014, ministrul de externe Ahmed Ould TEGUEDI a efectuat o vizita oficială la București. Domnul TEGUEDI a absolvit studiile superioare în România (Academia de Studii Economice), în anul 1981.

 

Menţiuni speciale – Regimul vizelor

Pentru cetăţenii români şi mauritanieni posesori de paşapoarte simple există obligativitatea obţinerii vizelor de intrare pentru vizitarea Mauritaniei, respectiv României.

Pentru posesorii de paşapoarte diplomatice şi de serviciu, pe bază de reciprocitate, România şi Republica Islamică Mauritania au convenit asupra desfiinţării obligativităţii vizelor de intrare, pentru sejururi de până la 90 de zile calendaristice, într-un interval de 6 luni.

Decembrie 2018

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice