Relaţii bilaterale

Republica Federală Democratică a ETIOPIEI


Prezentare generală

Relaţiile diplomatice dintre România şi Etiopia au fost stabilite la 2 iulie 1957, la nivel de legaţie. Au fost ridicate la nivel de ambasadă la 11 decembrie 1966. Ambasada României la Addis Abeba este condusă de domnul Vasile Joroveanu, însărcinat cu afaceri a.i. şi reprezentant permanent al României la Uniunea Africană. Reprezentarea diplomatică a Etiopiei în România este asigurată prin intermediul Misiunii Permanente a Etiopiei la Geneva. 

 Principalele repere ale dialogului politic româno-etiopian

  • septembrie 2007 – ministrul afacerilor externe al României s-a întâlnit la New York cu omologul său etiopian.
  • 31 ianuarie – 2 februarie 2010, Addis Abeba – consultări politico-diplomatice cu Ministerul Afacerilor Externe etiopian şi în marja summit-ului Uniunii Africane.
  • 28-29 octombrie 2013 consultări politico-diplomatice pe linie MAE la Addis Abeba, la nivel de secretar de stat.
  • mai 2017 - Forumul de Afaceri România – Etiopia, organizat la sediul Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București.
  • Noiembrie 2018 – consultări politice la Addis Abeba;

 

Cooperare economică

Instituţiile de profil din România şi Etiopia au încheiat o serie de acorduri de cooperare:

  • Convenţie între România şi R.F.D. Etiopia pentru evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit şi pe capital – intrată în vigoare la 9 mai 2009
  • Protocolul de cooperare dintre Camera de Comerţ şi Industrie a României şi Camera de Comerţ şi Asociaţii Sectoriale a Etiopiei (ECCSA), intrat în vigoare la 25 aprilie 1995

Volumul schimburilor comerciale bilaterale este ascendent. Principalele bunuri exportate de România sunt: cereale, produse chimice, materiale plastice, articole de lemn, hârtie şi carton, produse ceramice, sticlă şi articole din sticlă, materiale de construcţii (fontă, fier şi oţel), autoturisme DACIA, produse ale industriei aeronautice. Din Etiopia se importă: cafea, ceai, condimente, piei brute şi prelucrate de bovine, ovine şi caprine.

Decembrie 2018

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice