Relaţii bilaterale

BURKINA FASO


Relaţii diplomatice

România a recunoscut Burkina Faso la 7 august 1960, (două zile după proclamarea independenţei), iar la 13 aprilie 1968 între cele două state s-au stabilit relaţii diplomatice la nivel de ambasadă, cu ambasadori nerezidenţi.

La 17 03 2003 a fost creat la Ouagadougou un consulat onorific al României, condus de domnul Seydou SANFO, fost student burkinabez în România. 

Doamna Elena Ștefoi, ambasador al României la Dakar, este acreditată în calitate de ambasador nerezident în al României în Burkina Faso.

 

Relaţii politice

Până în 1990, între România şi Burkina Faso au avut loc vizite la nivel înalt şi vizite la nivel guvernamental.

După 1990, preşedintele României a participat la Sommet-ul Francofoniei de la Ouagadougou, în 2004 iar preşedintele Blaise Compaoré a fost prezent la cel de-al XI-lea Sommet al Francofoniei (Bucureşti, septembrie 2006), context în care a avut convorbiri cu preşedintele Traian Băsescu şi cu alţi înalţi oficiali români.

Ministrul afacerilor externe al Burkinei Faso a luat parte la sesiunea Consiliului Permanent al Francofoniei şi la Conferinţa Ministerială a Francofoniei (Bucureşti, 2-5 decembrie 1998).

Octombrie 1999: vizita oficială la Bucureşti a ministrului burkinabez al Afacerilor Externe.

Mai 2006: vizită de lucru la Ouagadougou a secretarului de stat pentru Francofonie din MAE român.

Noiembrie 2017: întrevedere între secretarul de stat, Monica Gheorghiță, și ministrul afacerilor externe din Burkina Faso, Alpha Barry, în marja summit-ului Uniunea Africană – Uniunea Europeană, de la Abidjan.

Iunie 2018: Vizita ministrului afacerilor externe al Burkina Faso, Alpha Barry, la București-  context în care a fost încheiat un memorandum de înțegere între cele două ministere ale afacerilor externe;

 

Menţiuni speciale

Atât cetăţenii burkinabezi cât şi cei români au nevoie de viză de intrare în România şi, respectiv, în Burkina Faso.

Decembrie 2018

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice