Relaţii bilaterale

Republica CHILE

Prezentare generală

România şi Republica Chile au stabilit relaţii diplomatice la 5 februarie 1925, la nivel de legaţie, ridicate la nivel de ambasadă, în anul 1965.

Contactele politice bilaterale s-au menţinut la un nivel bun în ultimii ani. Au avut loc convorbiri ale miniştrilor de externe din cele două ţări, în contextul Summit-ului UE-CELAC de la Santiago de Chile (ianuarie 2013) și al Reuniunii Ministeriale UE – CELAC de la Bruxelles (iulie 2018).

Reprezentare diplomatică

  • Ambasada României în Republica Chile

http://santiagodechile.mae.ro/

Ambasadorul României în Republica Chile este doamna Monica-Mihaela Ştirbu (din noiembrie 2016).

  • Ambasada Republicii Chile în România

Ambasadorul Republicii Chile la Bucureşti, José Miguel Menchaca (a prezentat scrisorile de acreditare la 7 septembrie 2016) și-a încheiat misiunea în România la 28 iunie 2019.
Însărcinat cu afaceri a.i. este domnul Rodrigo Guzman.

Consulate onorifice

Consulatul Onorific al României la Valparaiso: consul onorific este domnul Mario Alfonso Agliati Valenzuela.

Consulatul Onorific al Republicii Chile la Braşov: consul onorific este domnul Nicolae Chirilă.

Cooperare economică

În ceea ce privește schimburile comerciale la 31 decembrie 2018, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017, remarcăm creșterea volumului total: de la 48,78 mil. USD la 52,56 mil. USD; creșterea exporturilor la 46,02 mil. USD (față de 44,43 mil. USD); creșterea importurilor la 6,54 mil. USD (față 4,35 mil. USD).

Principalele produse la export: lemn, cărbune de lemn și articole din lemn, plută și lucrări din plută, lucrări din împletituri din fibre vegetale sau din nuiele; vehicule, aeronave, vase și echipamente auxiliare de transport; mașini și aparate, echipamente electrice și părți ale acestora.

Principalele produse importate de România din Chile: materiale textile și articole din aceste materiale; produse vegetale; produse alimentare, băuturi, lichide alcoolice și oțet, tutun și înlocuitori de tutun prelucrați.

Relații culturale

În 2011 au fost înfiinţate Asociaţia de Prietenie Chiliano-Română şi Centrul de Studii Româneşti „Mihai Eminescu”.

                                                                      

Direcția America Latină și Caraibi, iunie 2019

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice