Relaţii bilaterale

Republica CÔTE D'IVOIRE


Relaţii bilaterale

Au fost stabilite la 17 mai 1967, la nivel de ambasadă.

În mai 1983, oficiul diplomatic al României de la Abidjan şi-a încetat activitatea, din considerente de ordin financiar, raporturile generale bilaterale fiind gestionate, de atunci încoace, de Ambasada României în Senegal.

După 1990, România nu a avut ambasador acreditat în Republica Côte d'Ivoire

Actualul ambasador al României la Dakar, doamna Elena Ștefoi, a prezentat scrisorile de acreditare în noiembrie 2017.

 

Contacte politice

Septembrie 2006 – Premierul Republicii Coasta de Fildeş a condus delegaţia ţării sale la cel de-al XI-lea Sommet al Francofoniei, organizat la Bucureşti.

În octombrie 2017, dl. Cosmin Dinescu, Secretarul General al MAE s-a deplasat la Abidjan, unde a avut o întrevedere cu omologul său ivorian.

În luna noiembrie 2017 o delegație condusă de dna. Monica Gheorghiță, secretar de stat pentru Afaceri Globale, a participat la Summitul Uniunea Africană – Uniunea Europeană de la Abidjan. De asemenea, secretarul de stat român a avut o întrevedere cu ministrul afacerilor externe ivorian, cu prilejul acestui eveniment.

 

Cadrul juridic

Ca şi în cazul altor țări africane, acordurile cu Coasta de Fildeş au devenit, practic, caduce, urmare atât schimbărilor profunde din România, generate de aderarea la UE, cât şi aderării acestui stat la structuri economice şi financiare regionale (CEDEAO, UEMOA).

Prin urmare, ansamblul cadrului juridic se află în curs de evaluare, pentru necesare armonizări.

Noul context a condus la un nou tip de relații economice, desfășurate prioritar între companiile private din cele două țâri.

 

​Mențiuni speciale

Cetățenii celor două țări au nevoie de viză de intrare în România şi, respectiv, în Coasta de Fildeș.

Decembrie 2018

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice