Relaţii bilaterale

Republica SINGAPORE

La 30 mai 1967, România şi Republica Singapore au stabilit relaţii diplomatice la nivel de ambasadă. Primul ambasador român în Singapore, cu reşedinţa la Jakarta, şi-a prezentat scrisorile de acreditare la 18 iunie 1968, iar primul ambasador singaporez la Bucureşti, cu reşedinţa la Moscova, şi-a prezentat scrisorile de acreditare la 22 mai 1972. Din iunie 1981, reprezentarea României în Singapore s-a stabilit la nivel de însărcinat cu afaceri a.i. În perioada 1991-1992, România a avut un ambasador acreditat în Singapore. În perioada 1993- 2016, misiunea României la Singapore a revenit la nivelul de reprezentare de însărcinat cu afaceri a.i. Din 2017, România are din nou ambasador acreditat în Republica Singapore.

De-a lungul anilor, între cele două ţări au avut loc schimburi de mesaje la nivelul şefilor de stat, al primilor miniştri şi al miniştrilor afacerilor externe. După decembrie 1989, mai multe delegaţii române au vizitat Singapore. Partea română a exprimat disponibilitatea pentru promovarea unui dialog activ cu partea singaporeză pe linie guvernamentală. Reprezentanţi ai MAE singaporez au apreciat că relaţiile dintre România şi Singapore sunt cordiale, guvernul singaporez dorind să dezvolte în mod special schimburile comerciale cu România.

 

Reprezentare diplomatică 

Ambasade 

  • Ambasada României în Singapore -  Ambasador Florin Marius Tacu (din 1 iunie 2017).
  • Ambasada Singapore la Bruxelles răspunde pentru teme punctuale legate de România.

 

Cooperare economică

Valoarea schimburilor comerciale în anul 2016 a fost de 60,25 milioane USD.

Export: combustibili, produse chimice (PVC, polietilenă, îngrăşăminte, articole din cauciuc), produse siderurgice, motoare electrice, rulmenţi, componente industriale şi valve, produse din aluminiu etc.

Import: aparate electrice şi electronice, aparatură diversă, minereuri, cauciuc natural, componente electronice.

 

Cooperare cultural-ştiinţifică şi în sfera dezvoltării umane

Relaţiile culturale dintre cele două ţări se derulează pe baza Acordului interguvernamental de cooperare culturală şi ştiinţifică, intrat în vigoare la 11 iunie 1975.

 

Comunitatea română

În Singapore se află aproximativ 300 de cetăţeni români rezidenţi care lucrează în baza unor contracte individuale, majoritatea în domeniul informaticii şi altor industrii noi. 

 

Direcția Asia-Pacific, august 2017

 

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice