Relaţii bilaterale

Republica Populară Democrată COREEANĂ


Relaţii bilaterale

România şi Republica Populară Democrată Coreeană au stabilit relaţii diplomatice la 26 octombrie 1948. Până la Revoluţia română din decembrie 1989, relaţiile politice dintre cele două ţări au evoluat în condiţiile specifice regimului comunist. La 27 decembrie 1989, R. P. D. Coreeană a recunoscut noile autorităţi de la Bucureşti.

După anul 1990, relaţiile politice româno-nord-coreene s-au situat la un nivel redus. Nu s-au realizat vizite sau contacte politice de nivel.

 

Reprezentarea diplomatică

Ambasada României la Pyongyang – însărcinat cu afaceri a.i. George Marian Amihăesei-Nicolescu (august 2018).

Ambasada R. P. D. Coreene la Bucureşti – ambasador Ri Pyung Du (septembrie 2016).

Nu există consuli onorifici.

 

Contacte oficiale

Între MAE ale celor două ţări au avut loc consultări politico-diplomatice, la nivel de director şi director general la Pyongyang (februarie 2010, septembrie 2012 şi august 2015) şi la Bucureşti (decembrie 2010 şi octombrie 2012), în contextul exercitării de către România a mandatului de Reprezentare Locală a Uniunii Europene în R. P. D. Coreeană. Un adjunct al ministrului afacerilor externe al R. P. D. Coreene a efectuat o vizită la Bucureşti, pentru consultări politice bilaterale, în cadrul unui turneu european (octombrie 2013).

 

Cooperare economică şi în domeniul dezvoltării

Schimburile comerciale dintre cele două ţări sunt inexistente din cauza dificultăţilor cu care se confruntă economia nord-coreeană şi a regimului de sancţiuni impus de ONU.

 

Comunitatea română

Nu sunt cetăţeni români stabiliţi în R. P. D. Coreeană sau cetăţeni nord-coreeni rezidenţi în România.

Potrivit înţelegerilor bilaterale, cetăţenii celor două ţări au nevoie de viză de intrare, indiferent de tipul de paşaport pe care îl deţin.

Direcţia Asia-Pacific – iulie 2019

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice