Relaţii bilaterale

Republica Islamică PAKISTAN

Dialogul politic: Între România şi Republica Islamică Pakistan au fost stabilite relaţii diplomatice la 15 octombrie1964.

Vizite la nivel înalt:

  • Ultima vizită la nivel de preşedinte a avut loc în Pakistan, în 1991.
  • nivel de prim-ministru: în Pakistan (1995).

Primul ministru pakistanez Nawaz Sharif a efectuat o escală tehnică pe aeroportul international Otopeni, la 22 decembrie 2016, prilej cu care a avut o întrevedere cu vice prim-ministrul român, domnul Costin Borc, ministrul economiei, comerțului și relațiilor cu mediul de afaceri..

  • nivel de ministru de externe: în Pakistan (1991), în România (1999). Întrevederi la nivelul miniștrilor de externe au avut loc cu ocazia unor reuniuni internaționale (Londra 2010, New Delhi 2013, Ulaanbaatar – 16 iulie 2016/Summit-ul ASEM).

Dialogul pe linia MAE

Au fost organizate 9 runde de consultări politice între ministerele afacerilor externe ale celor două ţări: în anii 1994, 2001 și 26 mai 2016, la Islamabad, iar în anii 2006, 2007 și septembrie 2015, la Bucureşti, la nivel de secretar de stat. În anii 2009, 2010, 2013 și 5 decembrie 2017, au avut loc consultări la Islamabad şi ulterior la Bucureşti, delegația pakistaneză fiind condusă de sud-secretarul de stat pentru Europa / Additional Secretary, iar cea română de către directorul general, Departamentul Afaceri Globale. La 5 decembrie 2017, a fost semnat la București, Protocolul privind consultările politice între Ministerul Afacerilor Externe al României și Ministerul Afacerilor Externe al R. I. Pakistan.

În perioada 7-8 iunie 2018, doamna Nasrullah Khan, guvernator ASEF și ambasador al Pakistan în Singapore a participat la București, la reuniunea Consiliului Guvernatorilor ASEF, acțiune organizată de Ministerul Afacerilor Externe.

Vizite pe linie parlamentară:

  • 20 martie 2007 - vizita unei delegaţii a Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul R. I. Pakistan, condusă de preşedintele Comisiei.
  • 2-6 aprilie 2006 – vizita oficială la Islamabad a unei delegaţii parlamentare române, condusă de preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu R. I. Pakistan.
  • 9-12 mai 2005 – vizita oficială în România a unei delegaţii a Senatului din R. I. Pakistan, condusă de preşedintele Senatului.
  • 6-10 octombrie 2011 - participarea unei delegaţii a Senatului pakistanez la reuniunea parlamentară NATO de la Bucureşti.
  • 27-31 martie 2016 – vizita la Bucureşti a Speaker-ului Adunării Naţionale a R. I. Pakistan, domnul Sardar Ayaz Sadiq. Înaltul oficial pakistanez a avut întrevederi cu președintele Camerei Deputaților, prim-ministrul României și ministrul afacerilor externe al României.
  • 12-14 martie 2017 – participarea doamnei deputat Mara Mareș, secretara Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei și bărbați din cadrul Camerei Deputaților, la Islamabad, la Conferința Internațională cu tema ”Role of Women Parliamentarians in Strengthening Democracy and Social Justice”, organizată de Grupul Parlamentar privind problematica femeilor din cadrul Adunării Naționale a R. I. Pakistan.

Grupul Parlamentar de Prietenie România-Pakistan a fost constituit în Parlamentul României la 26 aprilie 2017 și este condus de domnul Alexe Costel, deputat PNL.

Cooperarea economică

După stabilirea relaţiilor diplomatice în anul 1964, România şi Pakistanul au dezvoltat relaţii semnificative în domeniul economic. În anul 2011 a fost înfiinţat, la Karachi, Consiliul de Afaceri Pakistan România.

Acordul interguvernamental pentru cooperare economică, ştiinţifică şi tehnică încheiat la Islamabad în septembrie 2012 prevede funcţionarea unei comisii mixte la nivelul ministerelor de resort (economie / comerţ). Ultima sesiune a Comisiei mixte a avut loc în anul 2005, la Islamabad.

După anul 2010, au fost organizate în Romania misiuni economice pe linia camerelor de comerț și industrie din Islamabad, Lahore, Sahiwal, Sialkot, Chakwal, respectiv Consiliului de Afaceri Pakistan Romania, iar în Pakistan, misiuni economice conduse de președinții camerelor de comerț și industrie Prahova și Brașov.

Schimburile comerciale

În anul 2017, schimburile comerciale au totalizat 58,4 milioane USD (export românesc: 33,08 milioane USD, import românesc: 25,32 milioane USD). La acestea se adaugă cca. 84 milioane USD, reprezentând exporturi românești de semințe de floarea soarelui, efectuate prin bursele de la Londra și Dubai.

Structura exporturilor românești, pe grupe de produse: semințe și fructe (inclusiv plante industriale și medicinale, lemn și articole din lemn, boilere, mașini și dispozitive mecanice, produse chimice organice, cauciuc și articole din cauciuc, produse chimice anorganic, legume, extracte tanante sau colorante, preparate alimentare diverse, produse din fontă, fier sau oțel (391.400 USD), mașini, aparate și materiale electrice și părți ale acestora etc.

Structura importurilor românești, pe grupe de produse: articole textile confecționate, fibre sintetice sau artificiale discontinue, bumbac, produse de origine animală, piei brute (altele decât blănurile) și piei tăbăcite, materiale plastice și articole din material plastic, articole de îmbrăcăminte și accesorii, instrumente și aparate optice, fotografice, cinematografice, cereale, jucării etc.

Cooperarea culturală, pe linie de presă și diplomație publică

Cele două ţări au încheiat un Acord Cultural în 1968. Periodic sunt convenite Programe executive de implementare.

La 14 aprilie 2016 a fost încheiat un Acord de cooperare între Agenția Națională de Presă din România și Agenția de Presă din Pakistan.

În prezent se află în România 45 de studenți pakistanezi (4 cu bursă, 41 pe cont propriu), domeniile de studiu preferate fiind Medicina şi Economia.

Schimbul de bursieri:

Ministerul Educaţiei Naţionale a oferit anual 5 burse studenților pakistanezi, cuprinzând inclusiv un an pentru cursul pregătitor de limbă română.

Partea pakistaneză oferă anual 5 burse pentru studii complete universitare/postuniversitare studenților români pentru studierea limbii urdu, studiul istoriei, precum și pentru alte domenii de interes pentru partea română, în instituții de învăţământ superior din Pakistan.

Monumente:

În Islamabad există un monument consacrat poeților naţionali Mihai Eminescu şi Allama Iqbal. Monumentul din marmură, bronz, granit, înalt de 6 m, întruneşte elemente pakistaneze de arhitectură şi o reprezentare a Coloanei Infinitului. Statuia lui Mihai Eminescu există și în Multan.

Cooperarea în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite.

În mod tradiţional, cele două ţări îşi acordă sprijin reciproc pentru candidaturile în cadrul ONU şi al altor organisme internaţionale.

Relaţii non-guvernamentale: În decembrie 1998, la Islamabad, a fost înfiinţat Forumul de prietenie Pakistan-România. Forumul reuneşte oameni de afaceri aflaţi în raporturi comerciale şi de cooperare economică cu parteneri români, oameni de cultură, reprezentanţi ai societăţii civile, absolvenţi de studii superioare în România, foşti diplomaţi pakistanezi acreditaţi la Bucureşti. În iunie 2017, la inițiativa Ambasadei României în Pakistan, s-a creat la Islamabad, asociația Pakistan - Romania Forum, formată din personalități ale vieții publice locale.

Comunitatea românească

Comunitatea românească din Pakistan cuprinde cca. 100 de membri, cetăţeni români căsătoriţi cu cetăţeni pakistanezi.

 

Direcţia Asia-Pacific, august 2018

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice