Relaţii bilaterale

Republica Islamică AFGANISTAN

Dialogul politic: Între România şi R. I. Afganistan au fost stabilite relaţii diplomatice la 5 iunie 1958, la nivel de legaţie. La 28 ianuarie 1969, relaţiile au fost ridicate la nivel de ambasadă nerezidentă. La 1 august 2011, România a deschis o misiune diplomatică în Afganistan.

Reprezentarea diplomatică a R. I. Afganistan la Bucureşti este realizată prin Ambasada de la Varşovia (Polonia).

Din iunie 2012, MAE a înfiinţat poziţia de reprezentant special pentru Afganistan, care are drept mandat coordonarea instituţiilor din România care desfăşoară activităţi legate de Afganistan. A fost creat un grup de lucru inter-instituţional care se concentrează cu preponderenţă pe gestionarea acestei problematici.

Vizite și întrevederi la nivel înalt:

Președintele României a efectuat vizite în R. I. Afganistan și a avut întrevederi cu președintele R. I. Afganistan la 28 martie 2005, 22 decembrie 2005, 10 august 2006. Președintele României a vizitat trupele româneşti din Afganistan la: 28 martie 2005, 6 iunie 2009, 4 martie 2010, 30 noiembrie 2010, 1 mai 2016. Președintele R. I. Afganistan a efectuat o vizită la Bucureşti în luna aprilie 2008 (în contextul Summit-ului NATO de la București) și a avut o întrevedere cu președintele României. De asemenea, șefii celor două state au avut o întrevedere bilaterală la Abu Dhabi, în anul 2002.

La 20 septembrie 2017, la New York, în marja sesiunii Adunării Generale a ONU, președintele României a prezidat evenimentul “Making Education for Peace”, la care a participat, la prezidiu, și consilierul pentru securitate națională afgan, Hanif Atmar, fost ministru al educației.

Prim-ministrul României a efectuat vizite în teatrul de operaţiuni din Afganistan la: 21 mai 2012 și 29 iunie 2014.

Miniștrii afacerilor externe au avut întrevederi bilaterale la Kabul în anul 2006 (cu ocazia vizitei în Afganistan a Președintelui României) și în anul 2010 (cu ocazia  Conferinței internaționale privind Afganistanul), respectiv la Bucureşti, la începutul anilor 1990, în 2003 și în aprilie 2008 (cu ocazia Summit-ului NATO). De asemenea, miniștrii afacerilor externe au avut întrevederi în marja unor evenimente internaționale, la Abu Dhabi (2002), New York (15 septembrie 2005, în marja sesiunii AG ONU). De asemenea, la 15 aprilie 2019, în marja Conferinței de nivel înalt, intitulată „Conectivitatea în scopul dezvoltării durabile”, dedicată statelor din Asia Centrală, eveniment organizat de Ministerul Afacerilor Externe, în contextul deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut o întrevedere bilaterală cu Idrees Zaman, adjunctul ministrului afacerilor externe al Afganistanului.

Pe linia MAE:

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale globale din MAE și Reprezentant Special pentru Afganistan al României, doamna Monica Gheorghiță, a participat la Conferința Ministerială de la Geneva privind Afganistanul (27-28 noiembrie 2018). Cu acest prilej, a avut o întrevedere bilaterală cu ministrul afacerilor externe al Republicii Islamice Afganistan, Salahuddin Rabbani, cu subsecretarul adjunct principal din cadrul Departamentului de Stat al SUA, ambasadorul Alice Wells, şi cu reprezentantul special pentru Afganistan al Republicii Federale Germane, ambasadorul Markus Potzel.

 

Dialogul parlamentar

În perioada 21-23 august 2014, o delegație de parlamentari afgani condusă de prim adjunctul purtătorului de cuvânt al Wolesi Jirga (camera inferioară a parlamentului), a participat la București, la cea de-a 11-a reuniune a International Parliamentarians Coalition for North Korean Refugees.

O delegație condusă de prim-vice-președintele Meshrano Jirga (camera superioară a parlamentului), Mohammad Alam Ezedyar, a participat la Sesiunea Anuală a Adunării Parlamentare a NATO (București, 6-9 octombrie 2017).

Alte vizite:

Președintele Comisiei Electorale Independente din Afganistan, Ahmadzai Najibullah, a participat la București, în perioada 31 august-2 septembrie 2017, la cea de-a treia Adunare Generală și Conferință Internațională a Asociației Mondiale a Organismelor Electorale.

În marja celei de-a 20-a sesiuni a Conferinței Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (Dubai, 29 octombrie-16 noiembrie 2018), la 2 noiembrie 2018, a avut loc o întrevedere bilaterală între șefii delegațiilor României (președintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații din România și ministrul comunicațiilor din Afganistan).

Participarea României la misiunile forțelor internaționale de securitate în Afganistan

România, în calitate de stat membru NATO, a sprijinit procesul de normalizare și reconstrucție a Afganistanului încă din perioada Conferinței de la Bonn (decembrie 2001), și participă din anul 2002 la misiunile forţelor internaţionale de securitate în Afganistan (23.000 militari implicați în misiuni, 29 militari căzuți la datorie).

România a avut o contribuție semnificativă în cadrul Forței Internaționale de Securitate și Asistență / ISAF și a operațiunii Enduring Freedom (2000 de militari) și, în prezent, la Resolute Support Mission – România este al treilea stat aliat contributor cu trupe (cu o contribuție de cca. 625 militari în anul 2017, 770 de militari în anul 2018, 950 de militari, jandarmi și personal civil în 2019). Ca recunoaștere a eforturilor depuse în cadrul RSM, de la 1 ianuarie 2019, România încadrează funcția Deputy Chief of Staff Strategy and Policy, prevăzută cu gradul de general cu o stea.

De asemenea, România a participat la EUPOL/Misiunea de Poliție a UE, cu 7 ofițeri de poliție. Mandatul EUPOL s-a încheiat la 31 decembrie 2016.

Angajamente internaționale ale României față de Afganistan

În linia angajamentelor asumate de România la Summit-ul NATO de la Chicago (mai 2012), România a contribuit la Fondul Voluntar pentru Armata Națională Afgană, în anii 2015, 2016 și 2018 (pentru anul 2017), cu un total de cca. 1,5 milioane USD, prin bugetul MAE. Până în anul 2024 România va contribui anual cu aproximativ 500.000 USD și va continua programul de burse oferite studenților afgani (10 burse pe an, începând cu 2016/2017, pentru următorii cinci ani). Începând cu anul 2002, au beneficiat de burse unilaterale din partea Guvernului României, 65 de studenți afgani (inclusiv pentru anul universitar 2018/2019).

Cu ocazia Conferinţei de la Tokyo (iulie 2012), România s-a angajat să sprijine consolidarea capacităţii instituţionale a autorităţilor afgane, cu accent pe pregătirea profesională a specialiştilor afgani.

În perioada 3-4 decembrie 2014, România a participat la Londra, la conferinţa internaţională dedicată evoluţiilor din Afganistan, cu o delegație condusă de secretarul de stat pentru Afaceri Gobale din Ministerul Afacerilor Externe. Evenimentul a reconfirmat angajamentele reciproce asumate de R. I. Afganistan şi comunitatea internaţională la Conferinţa de la Tokyo (iulie 2012), cu privire la asistenţa oferită părţii afgane pe durata Deceniului de Transformare (2015-2024).

Cu ocazia Conferinței de la Bruxelles privind Afganistanul (octombrie 2016), România a reconfirmat decizia politică de a-și continua prezenţa în Afganistan în Deceniul de Transformare 2015-2024, precum și disponibilitatea de a contribui și pe viitor cu expertiză, inclusiv prin pregătirea profesională a specialiştilor afgani, în arii de competență ale unor instituții cheie ale statului român, în funcție de solicitările părții afgane. Totodată, România a transmis un mesaj politic de recunoaștere a progreselor în implementarea reformelor asumate de Guvernul de la Kabul în cadrul Self Reliance through Mutual Accountability Framework. Acestea se referă mai ales la combaterea corupţiei, consolidarea statului de drept și a instituțiilor democratice, egalitatea de gen, reforma justiţiei.

Cu ocazia Conferinței ministeriale de la Geneva privind Afganistanul (27-28 noiembrie 2018), România a transmis un mesaj de susținere pentru un proces de pace condus și asumat de afgani, precum și pentru integrarea economică și conectarea regională a Afganistanului, cu accent pe susținerea eforturilor Uniunii Europene vizând dezvoltarea unor sinergii între Afganistan și Asia Centrală, inclusiv prin cooperări trilaterale în sprijinul conectivității regionale. De asemenea, România a transmis un mesaj de recunoaștere a progreselor în implementarea reformelor asumate de guvernul afgan, subliniind, în context, faptul că Afganistanul rămâne o prioritate în noul program strategic multianual 2018-2021 privind politica de cooperare pentru dezvoltare a României, cu accent pe programele destinate sectorului educației și emancipării femeilor, precum și pe furnizarea de expertiză pentru specialişti afgani în diferite domenii de interes pentru autoritățile de la Kabul.

Cooperare economică

Comerțul bilateral nu reflectă adevăratul potențial. Încurajăm dezvoltarea contactelor directe între comunitățile de afaceri, cu sprijinul camerelor de comerț și industrie din ambele țări, ca mijloc de creștere și diversificare a comerțului bilateral.

În anul 2017, valoarea schimburilor comerciale bilaterale a fost de 9,29 milioane USD, din care 9,19 milioane USD export românesc și 105.500 USD importuri din Afganistan. În anul 2018, valoarea schimburilor comerciale bilaterale a fost de 10,323 milioane USD, din care 10,018 milioane USD export românesc și 305.000 USD importuri din Afganistan.

 

Direcţia Asia – Pacific, iulie 2019

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice