Relaţii bilaterale

MALAYSIA


România și Malaysia au stabilit relații diplomatice, la nivel de ambasadă, la 22 martie 1969. În 2019, cele două state aniversează 50 de ani de la acest eveniment.

 

Reprezentare diplomatică

 • Ambasada României în Malaysia – ambasador Constantin Volodea Nistor (20 septembrie 2012), acreditat și în Brunei Darussalam
 • Ambasada Malaysiei în România – însărcinat cu afaceri a.i. Chenderawasih binti Abdul Malak (decembrie 2019)
 • Consulatului Onorific al României din Kota Kinabalu, statul Sabah, reprezentat prin Datuk Seri Panglima Clarence B. Malakun, J.P.

Dialogul bilateral este caracterizat de contacte politice și sectoriale frecvente, cele mai importante fiind:

 • septembrie 1994: vizita de stat a președintelui României în Malaysia;
 • septembrie 2007: vicepreședintele Senatului Malaysiei a vizitat România;
 • ianuarie 2007: vizita oficială în Malaysia a unei delegații parlamentare din România;
 • iulie 2008: vizita delegației Grupului parlamentar de prietenie româno-malaysian la Kuala Lumpur;
 • noiembrie 2013: vizita la București a ministrului malaysian al turismului;
 • august 2014: vizita la Kuala Lumpur a secretarului de stat pentru afaceri globale MAE;
 • martie 2016: vizita în Malaysia a ministrului delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni;
 • decembrie 2017: vizita în Malaysia a ministrului român al justiției;
 • noiembrie 2018: vizita în România a secretarului general la MAE malaysian;
 • întâlniri periodice ale miniştrilor de externe în marja reuniunilor internaţionale, cea mai recentă având loc în marja reuniunii ministeriale UE – ASEAN (Bruxelles, ianuarie 2019).

Volumul schimburilor comerciale bilaterale în 2018 a fost de 135 de milioane de dolari, înregistrând o creștere de 21,4% față de anul anterior.

Exportul românesc a cuprins, în general, mobilă, metale, produse chimice, semifabricate din lemn, produse metalurgice, mașini și aparate, echipamente electrice, etc. Importul a constat, în general, din cauciuc natural și produse din cauciuc, cositor, cacao, subansamble pentru computere, birotică, echipamente informatică, grăsimi și uleiuri de origine animală etc.

 

Cooperarea în domeniul educației și culturii

În ultimii ani, tinerii malaysieni au manifestat interes pentru studii universitare în România, cu precădere la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași și la Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. În decembrie 2018, Universitatea din București și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și-au prezentat oferta de studii în cadrul târgului de educație Facon, pavilionul Study in Europe, desfășurat la Kuala Lumpur.

România, prin misiunea diplomatică de la Kuala Lumpur, participă cu regularitate la Festivalul European de Film, Festivalul Francofoniei și Ziua Europeană a Limbilor.

Comunitatea românească din Malaysia numără circa 120 – 160 de persoane, majoritatea aflându-se în Kuala Lumpur și în orașele-satelit din statul Selangor. Comunitatea actuală are o relativă omogenitate, fiind formată, în special, din angajați ai unor companii malaysiene  sau străine – din domeniul petrolier, ICT, comunicare și imagine, ai orchestrei filarmonice, tineri aflați la studii și din membri ai familiilor acestora.

În aprilie 2017, a fost înființată Asociația Românilor din Malaysia (RAM).

Direcţia Asia-Pacific, februarie 2019

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice