Relaţii bilaterale

GEORGIA

Denumire oficială: Georgia (Sak’art’velo)

Scurt istoric: Republica Georgia şi-a proclamat prima dată independenţa la 26 mai 1918. Statul a avut o existenţă efemeră, fiind ocupat de Armata Roşie în martie 1921 şi încorporat ca republică unională în URSS un an mai târziu.

Georgia şi-a redobândit independenţa la 9 aprilie 1991, în contextul destrămării URSS. Primii ani de independenţă au fost marcaţi de conflictele declanşate în regiunile separatiste Osetia de Sud şi Abhazia, confruntările armate încheindu-se prin armistiţiile din 1992 şi, respectiv, 1994. Acordurile nu au condus însă şi la reglementarea celor două conflicte, ci la „îngheţarea” acestora.

Urmare alegerilor parlamentare din 3 noiembrie 2003, marcate de numeroase nereguli, au fost declanşate proteste de stradă, cunoscute sub denumirea de „Revoluţia Trandafirului”, care au condus la demisia preşedintelui Eduard Şevarnadze.

Tensiunile acumulate în zonele de conflict au culminat, în august 2008, cu ciocniri armate între Georgia şi F. Rusă, finalizat prin Acordul din 12 august 2008, mediat de preşedintele Franţei, Nikolas Sarkozy, în calitate Franței de Președinție rotativă a UE. Urmare acestor evoluţii, a fost dislocată în teren o misiune europeană de monitorizare a respectării acordurilor de pace – EUMM Georgia, al cărei mandat este încă în vigoare.

În urma recunoaşterii independenţei regiunilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud de către F. Rusă (27 august 2008), Georgia a decis să se retragă din CSI (organizaţie la care a aderat în 1993). Georgia şi-a fixat ca obiectiv aderarea la NATO, participând la operaţiunile desfăşurate de Alianţă în Afganistan. În prezent, cooperarea cu NATO se desfăşoară în cadrul Comisiei NATO-Georgia, iar cea cu UE este reglementată prin Acordul de Asociere, semnat la Bruxelles, la 27 iunie 2014.

Capitala şi principalele oraşe: Tbilisi (T’bilisi, capitala), Kutaisi, Zugdidi, Batumi, Rustavi.

Suprafaţă şi diviziuni teritoriale: 69.700 km2 (locul 119 în lume), împărţită în 2 republici autonome – Abhazia şi Adjaria şi 9 regiuni – Guria, Imereti, Kakheti, Kvemo Kartli, Mtskheta-Mtianeti, Racha-Lechkhumi şi Kvemo Svaneti, Samegrelo – Zemo Svaneti, Samtskhe-Javakheti, Shida Kartli; Regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud fac obiectul Legii privind teritoriile ocupate.

Populaţia: 3.723.500 locuitori – estimare 2019. Este formată din 86,8% georgieni; azeri - 6,2%; armeni - 4,5 %; alţii - 2,8%.  Culte: ortodox – peste 80%, islamic – cca.10%; există lăcaşe ale cultelor catolic, mozaic, protestant. 

Limba oficială: Georgiana

Ziua naţională: 26 mai

Forma de guvernământ: republică parlamentară

Situaţia politică internă: Preşedinte – Salome Zurabishvili; Prim-ministru – Mamuka Bakhtadze; ministru al afacerilor externe – David Zalkaliani. Urmare a alegerilor legislative din anul 2016, Blocul “Visul Georgian” a obținut majoritatea constituțională în Parlament (pierdută însă 2018, ca urmare a migrării unor parlamentari). Formațiunile de opoziție din Parlament sunt: Georgia Europeană, Mişcarea Naţională Unită și Alianța Patrioților.

Legături către principalele site-uri oficiale:

 

                                                                                                                   DEEAC iunie 2019

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice