Relaţia cu comunităţile româneşti din…

Studiul OCDE privind comunităţile româneşti din statele membre ale organizaţiei

În ultimele două decade au fost constituite comunităţi româneşti de mari dimensiuni în statele puternic dezvoltate din întreaga lume, pe fondul complex al fenomenului migraţiei la nivel mondial şi al mobilităţii în cadrul Uniunii Europene. Departamentul Muncă şi Afaceri Sociale din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a realizat un studiu dedicat comunităţilor româneşti rezidente în statele membre OCDE, intitulat Talent Abroad: A Review of Romanian Emigrants. Analiza stabileşte un profil al diasporei româneşti din ţările OCDE şi se  concentrează pe dimensiunea, repartizarea geografică, caracteristicile demografice şi socio-economice ale comunităţilor româneşti din străinătate.     

Proiectul în valoare de 75.000 EUR a fost derulat în baza Acordului dintre Ministerul Afacerilor Externe al României şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică privind contribuţia financiară la Programul OCDE de Activitate şi Buget 2017-2018 pentru realizarea unui studiu în domeniul migraţiei, semnat la 6 martie 2017 la Paris şi aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 278 din 27 aprilie 2017.

Studiul OCDE privind migraţia românească a fost definitivat în aprilie 2019, cu aportul instituţiilor relevante din România: Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Institutul Naţional de Statistică, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, Institutul Limbii Române şi Departamentul Consular din MAE. Textul integral al raportului poate fi consultat în cadrul librăriei online OCDE, fiind disponibil la adresa http://www.oecd.org/publications/talent-abroad-a-review-of-romanian-emigrants-bac53150-en.htm.

August 2019