Centrul de presă

Alegerea noului Director General al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
21.10.2019

Consiliul Guvernatorilor (CG) al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) s-a reunit pe 21 octombrie 2019, la Viena, pentru etapa votului formal dedicat alegerii noului Director General al Agenției.

În prima rundă de vot, statele membre în Consiliul Guvernatorilor și-au exprimat opțiunile referitoare la cei trei candidați rămași în competiție, printre care și candidatul României, ambasadorul Cornel Feruță, Director General în exercițiu al AIEA. Rezultatele votului au fost următoarele: ambasadorul Cornel Feruță (14 voturi), Rafael Grossi (15 voturi), Lassina Zerbo (5 voturi) și 1 abținere. În urma acestor rezultate, candidatul cu cel mai mic număr de voturi, Lassina Zerbo, a părăsit competiția.

În aceeași zi a fost organizată o nouă rundă formală de vot, în care statele membre și-au exprimat opțiunile referitoare la cei doi candidați rămași în cursă. Rezultatele votului sunt: ambasadorul Cornel Feruță (17 voturi), Rafael Grossi (16 voturi) și 2 abțineri.

Opțiunile exprimate în cele două runde de vot formal din 21 octombrie 2019 au reconfirmat sprijinul în creștere acordat candidatului român la nivelul Consiliului Guvernatorilor AIEA. România va promova în continuare, în mod activ, candidatura ambasadorului Cornel Feruță.
 

Informații suplimentare:

Consiliul Guvernatorilor AIEA cuprinde 35 state alese pentru mandate de 2 ani, pe criterii geografice. Pentru alegerea Directorului General al AIEA este nevoie de întrunirea a 2/3 din voturile statelor membre în Consiliul Guvernatorilor.

Conform procedurii în vigoare, procesul alegerii cuprinde două etape: a) exprimarea opțiunilor indicative (în reuniunile CG din 2 și 15 octombrie 2019) și b) votul formal (două runde, organizate în ziua de 21 octombrie 2019). Procesul de alegere a noului Director General va continua în etapa următoare cu o nouă rundă de vot formal.