Centrul de presă

Încheierea procesului de alegere a Directorului General al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA)

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
29.10.2019

Consiliul Guvernatorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) s-a reunit, la Viena, pe 29 octombrie 2019, pentru a patra rundă de vot formal în cadrul procesului alegerii Directorului General al AIEA.

În ultima fază a competiției au participat ambasadorul Cornel Feruță, Directorul General în exercițiu al Agenției și Rafael Grossi, ambasadorul Argentinei la Viena. S-au înregistrat următoarele rezultate: Cornel Feruță (10 voturi) și Rafael Grossi (24  voturi). S-a înregistrat o abținere.

Votul de astăzi a marcat încheierea procesului de alegere a Directorului General al AIEA în Consiliul Guvernatorilor, în condițiile în care a fost atins pragul minim necesar (2/3 din 35 de state membre în Consiliul Guvernatorilor). Conform procedurii, alegerea urmează să fie confirmată de Conferința Generală, organul decizional al Agenției. 

Ministerul Afacerilor Externe adresează felicitări candidatului argentinian și își exprimă disponibilitatea de a coopera cu acesta pentru prezervarea credibilității și imparțialității recunoscute în plan internațional ale AIEA. MAE consideră esențială păstrarea prestigiului Agenției de la Viena, în special având în vedere provocările și complexitatea dosarelor pe care le gestionează. 

Rezultatele obținute de ambasadorul Cornel Feruță reflectă sprijinul important pentru candidatura sa din partea mai multor state membre ale Consiliului Guvernatorilor. Reamintim că în etapele precedente ale procesului de alegere, candidatul român a obținut un maxim de 17 voturi. Activitatea ambasadorului Feruță, atât ca parte a echipei fostului Director General al AIEA, Yukiya Amano, cât și la conducerea Agenției, în procesul de tranziție, a fost și continuă să fie unanim apreciată de statele membre.

Deținerea unor funcții înalte în conducerea Agenției de la Viena, care au culminat cu alegerea diplomatului român de către Consiliul Guvernatorilor în calitate de Director General în exercițiu al AIEA, reflectă importanța și expertiza pe care România o deține la nivelul organizațiilor relevante din sistemul internațional. Ministerul Afacerilor Externe își exprimă întreaga apreciere față de activitatea diplomatică și profesionalismul ambasadorului Cornel Feruță.