Alerte de călătorie

Panama

Ultima actualizare: 
22.02.2020


1. Informaţii generale

Din cauza nivelului ridicat de criminalitate existent în Panama, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să manifeste prudenţă şi atenţie sporită atunci când călătoresc pe teritoriul acestui stat.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite zona portului Colon precum şi următoarele cartiere din oraşul Panama City: San Miguelito, Rio Abajo, El Chorrilo, Hollywood Curundu, Veracruz Beach, Panama Viejo, Casco Viejo (îndeosebi noaptea), Santa Librada, San Miguel si Cabo Verde.

Există un risc crescut de răpiri, furturi, violuri sau fraude cu cărţi de credit. Aceste acţiuni pot fi nediscriminatorii la adresa cetăţenilor străini. Numărul local care poate fi apelat pentru urgenţe este 911


2. Contactarea autorităţilor române

România nu are nici o formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Panama. În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale statelor UE cu sediul în Panama.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Panama sau se află deja pe teritoriul său, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Columbia şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă. Coordonatele Ambasadei României La Bogota sunt următoarele:

Adresa: Carrera 7, no. 92-58, Bogota

Telefon: 00-571-256.64.38 /int. 101; 00-571-256.67.19/ int. 101

Telefon mobil: 00-57-315.337.56.43

Telefon contact permanent/urgenţe:  +57 316 8328615

Fax: 00-571-256.61.58

Website: http://bogota.mae.ro

Secretariat: ambrombogota@etb.net.co

Secţia consulară

E-mail: seconsbog@etb.net.co

Există un Consulat Onorific al României în Panama, care poate sprijini rezolvarea unor probleme urgente, prin contactele cu autorităţile locale, dar care nu poate emite documente de identitate româneşti sau realiza formalităţi consulare. Coordonatele Consulatului Onorific al României în Panama sunt următoarele:

Adresa: Calle Santa Rita, Edificio Geminis, Ap.6B, Republica Panama

Telefon: 00507 23.69.65

Pentru urgenţe: 00507.6673.4525

Fax: 00507 213.05.68

Email: consrumaniapty@yahoo.com

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.


3. Alte recomandări

MAE recomandă cetăţenilor români:

  • Să nu accepte supravegherea sau transportul unor pachete sau bagaje aparţinând altor persoane. Au existat nenumărate cazuri când acestea conţineau droguri;
  • În cazul călătoriilor cu autobuzul, să se păstreze atenţia asupra bagajelor personale pe întreaga durată a deplasării;
  • Să evite circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile precum şi deplasarea în zonele izolate ale ţării;
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini;
  • În timpul deplasării cu autoturismul, geamurile trebuie să rămână tot timpul ridicate, iar uşile, blocate;

Atenţie! În zonele aglomerate (parcări, centre comerciale, benzinării), sau in zonele turistice, pot apărea infracţiuni de tipul înşelăciunilor, furtului din buzunare sau din autovehicule.

  • Schimbul valutar să fie efectuat numai la băncile şi casele de schimb (unde se cere întotdeauna paşaportul);
  • Să evite utilizarea taxiurilor ilegale şi contactele cu persoane necunoscute;
  • Pentru călătoriile în regiunile tropicale, să urmeze tratamentul preventiv împotriva malariei şi să se vaccineze împotriva febrei galbene;
  • Să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice