Alerte de călătorie

Afganistan

Ultima actualizare: 
22.02.2020


1. Informaţii generale

Ţinând cont de evoluţiile stării de insecuritate din Afganistan, pe fondul atentatelor teroriste, MAE recomandă cetăţenilor români să evite călătoriile în această ţară.

În prezent, există riscul producerii de noi atentate teroriste inclusiv în zonele frecventate de turiştii străini. Riscul răpirilor în această ţară este foarte ridicat.

MAE recomandă cetăţenilor români care sunt nevoiţi să se deplaseze în Afganistan, să se informeze, în prealabil, la misiunile diplomatice ale României la Kabul şi la Islamabad asupra situaţiei de securitate din zonă şi să fie extrem de prudenţi pe toată durata prezenţei lor în această ţară.


2. Contactarea autorităţilor române

Cetăţenii români care se deplasează în Afganistan sau care se află deja pe teritoriul acestui stat, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Kabul şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonatele pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că îşi asumă propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.


3. Alte recomandări

MAE recomandă cu insistenţă cetăţenilor români să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Cetăţenii români care se află pe teritoriul Afganistan sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:  

  • Să respecte cu stricteţe anunţurile şi recomandările autorităţilor locale;
  • Să respecte tradiţiile şi obiceiurile locale;
  • Să evite circulaţia pe timp de noapte, indiferent de zonă;
  • Să evite zonele aglomerate, în care se desfăşoară mitinguri, manifestaţii politice sau în care există concentrări masive de forţe de securitate şi să nu staţioneze în zonele din apropierea unor instituţii guvernamentale;
  • Să contacteze secţia consulară a ambasadei la numarul de telefon 0793.197.448, pentru a afla zonele în care se desfăşoară acţiuni de protest pentru a le putea evita.
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;
  • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă;
  • Să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice