Alerte de călătorie

Arabia Saudită

Ultima actualizare: 
22.02.2020


1. Informaţii generale

Urmare a situației de securitate la frontiera dintre Arabia Saudită şi Yemen, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să părasească imediat zonele aflate la mai puțin de 10 km de frontieră.

De asemenea, MAE recomandă cetățenilor români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în zone aflate între 10 și 80 km faţă de frontiera cu Yemenul să evite prezența sau călătoriile care nu sunt absolut necesare și să se informeze permanent cu privire la situația de securitate din provinciile Jeddah, Najran, Asir, Janzan și Riad, care au fost ținta unor atacuri cu rachete balistice lansate de pe teritoriul yemenit. Cel mai recent atac s-a înregistrat în data de 4 noiembrie 2017, când o racheta balistică a fost interceptată la nord de Riad, în zona Aeroportului Internațional King Khalid.

Autoritățile saudite au instituit restricții de circulație, pe o fâşie cu lățimea de 20 km la frontiera de nord a țării și în Provincia de Est, de la Hafr Al-Batin la Khafji. Încălcarea acestor restricții, în alte zone decât cele semnalizate cu indicatoare pentru trecerea autovehiculelor, se pedepsește cu închisoare de până la 30 de luni și amendă de 25.000 SAR (aproximativ 27.500 RON).

Cetăţenilor români care doresc să călătorească în Regatul Arabiei Saudite li se reaminteşte că amenințările teroriste persistă în toată Arabia Saudită, inclusiv în marile orașe precum Riyadh, Jeddah și Dhahran, iar atacurile pot fi declanșate fără avertisment, oriunde în țară. Grupările teroriste, în special Daesh (denumit și Statul Islamic din Irak și Siria  - ISIS) și filialele sale au vizat atât obiectivele de interes ale guvernului saudit, cât și ale guvernelor occidentale, moschei și alte locuri religioase (șiite și sunnite), precum și locuri frecventate de cetățenii europeni și de alți cetățeni occidentali. Astfel, la 7 octombrie 2017, un terorist a atacat o instalație guvernamentală saudită la Jeddah, iar începând cu luna mai 2017, situația din regiunea Qatif din Provincia de Est a a fost marcată de atacuri împotriva forțelor armate saudite, care desfășoară operațiuni de securitate în această zonă, înregistrându-se victime şi din partea populației civile.

Forțele de securitate din Arabia Saudită continuă să abordeze cu fermitate reacţia faţă de activitățile teroriste, prevenind cu succes mai multe atacuri teroriste. Pe cale de consecinţă, la 23 iunie 2017, autoritățile saudite au anunțat că au împiedicat un atac asupra Marii Moschei din Mecca, în timpul unei operațiuni de securitate, când un atentator sinucigaș a detonat încărcătura pe care o avea asupra sa, iar la 11 septembrie 2017, autoritățile saudite au anunțat arestarea mai multor suspecți care dețineau centuri explozive, armament, muniție și materiale pentru construirea dispozitivelor explozive improvizate, destinate utilizării într-un atac asupra Ministerului Apărării din Riyadh.

Se recomandă menținerea în permanenţă a contactului cu Ambasada României la Riyad, cunoaşterea modalităţilor de a contacta organele de poliţie locală, precum şi evitarea locurilor aglomerate din spaţiile publice. În eventualitatea dislocării unor efective de pază şi securitate pe anumite căi de comunicaţii sau în anumite zone, se recomandă respectarea întocmai a indicaţiilor şi cooperarea cu acestea.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să îşi înregistreze prezenţa la Ambasada României la Riyad şi să transmită inclusiv coordonatele personale de la locul de muncă.

 

2. Contactarea autorităţilor române

Dacă doriţi să călătoriţi în Arabia Saudită sau vă aflaţi deja pe teritoriul său, vă recomandăm ferm să vă adresaţi Ambasadei României din Arabia Saudită la telefonul +966 1126 304 56 sau +966 533 831 607 şi să vă anunţaţi prezenţa în regiune, comunicând coordonatele dumneavoastră pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Atenţionăm cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse și nu se poate asigura protecția și asistența consulară.


3. Alte recomandări

Vă recomandăm cu insistenţă să vă încheiaţi asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă atunci când vă deplasaţi în Arabia Saudită!

Pentru siguranţa dumneavoastră, în cazul în care călătoriţi sau vă aflaţi deja în această ţară, trebuie să:

  • Manifestaţi în permanenţă un grad sporit de vigilenţă;
  • Nu vă deplasați în scop turistic la Mecca și Medina, sau pe calea rutieră Riyad-Jeddah. Deplasarea către aceste localități sunt permise exclusiv cetățenilor de religie musulmană, posesori ai unei vize speciale de pelerinaj;
  • Respectaţi cu stricteţe codul islamic privind îmbrăcămintea, evitând astfel lezarea sensibilităţilor locale;
  • Evitaţi locurile publice şi hotelurile care nu au un sistem de protecţie adecvat;
  • Evitaţi locurile în care prezenţa cetăţenilor occidentali este neobişnuită (adunări locale/tribale, aglomerări religioase din proximitatea moscheilor, pieţe locale etc.);
  • Nu va deplasaţi pe timpul nopţii, in cartiere periferice sau in zone izolate ale ţării. Este recomandat ca deplasările în mediu rural să se realizeze în convoi și pe timp de zi;
  • Recurgeţi la operatori turistici acreditaţi atunci când vă planificaţi o călătorie în Arabia Saudită și nu acceptați tranzitul pe rutele aeriene, maritime și terestre interzise de autoritățile saudite (au fost închise rutele către și dinspre Qatar);
  • Nu vă implicaţi în dispute.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică (http://www.insp.gov.ro) sau unui cabinet de vaccinări internaţionale (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/85-cabinete-vaccinari-internationale) şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).Pentru a evita situaţiile neplăcute care pot apărea pe durata deplasării dumneavoastră în Arabia Saudită, este indicat să vă informaţi în prealabil asupra situaţiei de securitate din zonă! În acest sens, accesaţi periodic pagina web a Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Ministerul Afacerilor Externe  recomandă consultarea paginilor de Internet http://riyad.mae.ro, www.mae.ro, şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa !”

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice