Alerte de călătorie

Coasta de Fildeş

Ultima actualizare: 
22.02.2020


1. Informaţii generale

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să manifeste atenţie atunci când călătoresc în Coasta de Fildeş, existând riscuri potenţiale de insecuritate.

În ciuda progreselor înregistrate de noile autorităţi din Coasta de Fildeş în controlul situaţiei interne, persistă focare de tensiune în cartiere mărginaşe din capitala economică Abidjan şi îndeosebi în regiunile de graniţă cu Liberia (sud-vest) şi Ghana (est) – zone unde sunt, în continuare, retraşi mercenari în slujba fostului preşedinte Laurent Gbagbo, care se provoacă ocazional jafuri sau acţiuni revanşarde.

Seria atacurilor succesive din 2012, pe linia celor 700 de km de graniţă cu Liberia (iulie 2011, septembrie 2011, 20 februarie 2012, 25 aprilie 2012, 8 iunie 2012, 11-12 iunie 2012), a continuat în 2013 (martie-aprilie, localităţile Zilébly şi Petit Guiglo), soldându-se cu morţi şi răniţi, cu incendii şi jafuri.

Fostul preşedinte, Laurent Gbagbo, se află tot la Haga, iar partidul său, Frontul Popular Ivorian – susţinut de un segment important de populaţie – a boicotat alegerile municipale şi regionale din 21 aprilie 2013 care acuză regimul Ouattara că practică o justiţie a “învingătorilor”.

La 19 august 2013, regiunea Gbèkê, Sakassou et Béoumi a fost vizitată de ministrul Apărării, întrucât din cauza insecurităţii, centura dintre Yamoussoukro (capitala politică) şi Béoumi, este considerată periculoasă.

Stabilizarea ţării şi reconcilierea naţională – două dintre obiectivele majore ale programului politic anunţat de preşedintele Alassane Ouattara – rămân, în continuare, procese nefinalizate.

Autorităţile din Coasta de Fildeş pot solicita cetăţenilor străini să facă dovada vaccinării împotriva febrei galbene la sosirea pe teritoriul acestui stat.

În Coasta de Fildeş există riscul îmbolnăvirilor de holeră (în zonele rurale), malarie şi SIDA/HIV.

În aceste condiţii, MAE recomandă cetăţenilor români care se deplasează în Coasta de Fildeş să se informeze în prealabil asupra situaţiei la momentul deplasării şi să evite zonele unde există încă riscuri de securitate (zona frontierelor ţării şi în cartierele periferice ale capitalei economice – Abidjan).

 

2. Contactarea autorităţilor române

Nu există o misiune diplomatică sau oficiu consular de carieră ale României cu sediul în Coasta de Fildeş. În calitate de cetăţeni al Uniunii Europene, cetăţenii români pot însă solicita misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare la Abidjan, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie valabil pentru întoarcerea în ţară.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în Coasta de Fildeş.

Cetăţenilor români care doresc să călătorească în Coasta de Fildeş sau se află deja pe teritoriul acestei ţări  li se recomandă să se adreseze Ambasadei României în Senegal, anunţându-şi astfel prezenţa în regiune, comunicând propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă

Există un Consulat Onorific al României la Abidjan, care poate sprijini rezolvarea unor probleme urgente, prin contactele cu autorităţile locale, dar care nu poate emite documente de identitate româneşti sau realiza formalităţi consulare.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

 

3. Alte recomandări

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

MAE recomandă cetăţenilor români care se află deja în Coasta de Fildeş: 

  • Să evite circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit; să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.
  • Să încuie maşinile şi să le asigure cu sisteme de alarmă.
  • Să consume numai apă îmbuteliată sau apă fiartă în prealabil.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice