Alerte de călătorie

Egipt

Ultima actualizare: 
23.02.2020

1. Informaţii generale

Pe fondul ultimelor evenimente de natură teroristă, la propunerea președintelui Fatah Al Sisi, Parlamentul egiptean a decretat prelungirea stării de urgență pe întreg teritoriul Egiptului pe o perioadă de 3 luni, începând cu 27 ianuarie 2020.

În contextul extinderii măsurilor de securitate și control ale autorităților egiptene, MAE recomandă cetățenilor români să manifeste o atitudine cooperantă cu acestea dacă este cazul, precum și atenție sporită și evitarea zonelor / obiectivelor publice aglomerate sau unde se pot forma aglomerări spontane.

Totodată, MAE solicită, în mod obligatoriu, cetățenilor români să își înregistreze prezența pe teritoriul Egiptului la Ambasadă, folosind în acest sens adresele de e-mail cairo.consul@mae.ro și cairo@mae.ro.

Ministerul Afacerilor Externe solicită cetăţenilor români să evite deplasările în zona de nord a Peninsulei Sinai şi să se informeze, în prealabil, asupra situaţiei de securitate din zonele în care urmează să călătorească!

De asemenea, urmare evenimentelor de natură teroristă care au avut loc în ultima perioadă în Egipt, cetăţenii români trebuie să manifeste o atenție deosebită la efectuarea călătoriilor către Sharm el Sheikh şi alte obiective turistice din Sinaiul de Sud. Ca măsură de precauţie, până la clarificarea situaţiei din zonă, se recomandă evitarea călătoriilor pe cont propriu în  Republica Arabă Egipt, la Taba, Muntele Sinai sau Mănăstirea Sfânta Ecaterina şi se recomandă cu fermitate evitarea deplasărilor în oricare alte localităţi din Sinaiul de Nord.

Din cauza stării precare de securitate şi a pericolelor permanente - constând în acţiuni de răpire şi atacuri armate - autoritățile egiptene au interzis cu desăvârșire călătoriile în nordul Peninsulei Sinai și în zonele de la frontierele cu Republica Sudan, Libia și Israel.

În cazul călătoriilor în staţiunile turistice, care includ vizitarea siturilor de la Siwa, Faiyum, Luxor şi Aswan și/sau în localităţile Cairo şi Alexandria, este recomandată deplasarea în grupuri organizate, cu identificarea exactă a operatorului egiptean care cooperează cu agenţia de turism din România şi evitarea efectuării de deplasări neorganizate în alte zone decât cele înscrise în circuitul turistic stabilit inițial.  

Totodată, folosirea dronelor (UAV) pe teritoriul egiptean este interzisă prin lege, începând cu luna decembrie 2017 mai ales că, în ultima perioadă de timp, au fost înregistrate rețineri ale unor turiști europeni care au folosit astfel de echipamente pe litoralul din Egipt.

Este interzisă intrarea pe teritoriul egiptean cu autoturisme 4X4.

Toți cetățenii români au obligativitatea încheierii unei polițe de asigurare medicală cu valoarea sumei asiguratorie - de minim 5.000 Euro.

De asemenea, cetăţenii români sunt obligaţi să se informeze, în prealabil, la operatorii de turism, ghizi autorizați sau poliţia turistică locală asupra posibilităţilor de înregistrare foto şi video a zonelor istorice şi siturilor arheologice. Realizarea de capturi foto sau video în anumite zone, fără acordul autorităţilor, poate duce la reţinerea persoanei şi confiscarea aparaturii.

Totodată, cetăţenii români sunt sfătuiţi să manifeste prudenţă în locurile publice, mai ales în zonele de amplasare a caselor de schimb valutar, băncilor comerciale şi în proximitatea localurilor/restaurantelor, precum şi în apropierea sediilor unor instituţii publice.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să evite consumul de băuturi alcoolice în spaţiul public, să manifeste atenţie privind vestimentaţia şi să respecte tradiţiile specifice în perioada sărbătorilor religioase.

Pentru capitala Cairo, pot avea loc demonstraţii ad-hoc în proximitatea sediilor unor misiuni diplomatice, cum ar fi cea a Libiei (vecină cu Ambasada României), a Republicii Arabe Siria, Republicii Sudan şi a Ligii Arabe, în Piaţa Tahrir (zona Down Town).

Pentru oraşul Alexandria în imediata apropiere a Bibliotecii - obiectiv turistic) sau în alte oraşe importante din această ţară, se recomandă deplasarea cu precauție în spațiile deschise, unde se pot organiza proteste spontane, sau în vecinătatea unor sedii de instituții guvernamentale (poliție, armată, judecătorii etc).
 
FOARTE IMPORTANT!

MAE RECOMANDĂ CETĂŢENILOR ROMÂNI SĂ NU UTILIZEZE TUNELURILE SUBTERANE CLANDESTINE PENTRU TRANZITAREA CĂTRE ŞI DINSPRE FÂŞIA GAZA SAU CĂTRE ALTE REGIUNI DIN ZONA DE FRONTIERĂ A REPUBLICII ARABE EGIPT ŞI SĂ RESPECTE RESTRICŢIILE DE CIRCULAŢIE IMPUSE ÎN ZONELE ÎN CARE ESTE DECRETATĂ STAREA DE URGENŢĂ.

 

  • În cea mai mare parte din guvernoratul Sinaiul de Nord, restricţia de circulaţie este impusă în intervalul orar 23:00 - 6:00, cu excepţia oraşelor Al-Arish şi Sheikh Zuweid şi a zonelor limitrofe, unde restricţiile de circulaţie sunt impuse în intervalul orar 19:00 – 6:00.

Notă: În ultima perioadă de timp, în zona localității Al-Arish au fost intensificate activitățile derulate de grupările extremiste, context în care au fost înregistrate o serie de atentate teroriste soldate cu numeroase pierderi de vieți omenești.

  • Începând cu luna aprilie 2015, autorităţile egiptene au adoptat o nouă lege, care prevede PEDEAPSA DE CONDAMNARE PE VIAŢĂ, pentru persoanele care construiesc sau tranzitează tunelurile din zonele de frontieră ale Egiptului.
  • Punctul de trecere al frontierei cu Fâșia Gaza, de la Rafah, este închis pentru o perioadă nedeterminată.

Notă: Totodată, MAE recomandă cetăţenilor români să NU tranziteze teritoriului egiptean în/spre şi dinspre Fâşia Gaza și, pentru cei cu dublă cetățenie, să efectueze deplasarea pe baza documentelor de călătorie eliberate de autorităţile palestiniene, situație în care nu pot beneficia de asistență și protecție consulară din partea autorităților române.
 

2. Contactarea autorităţilor române

Cetăţenii români care se deplasează în Egipt sau care se află deja pe teritoriul acestei ţări, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Cairo şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale la adresa de e-mail cairo.consul@mae.ro şi cairo@mae.ro, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Cetățenii români afectaţi de o situaţie de urgenţă pot solicita şi asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Cairo: +20227360107 şi +20227359546, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României la Cairo: +20227359546.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://cairo.mae.ro și www.mae.ro, rubrica „Sfaturi de călătorie” și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră în astfel de zone sunt reduse.

 

3. Alte recomandări

Pentru situaţii de urgenţă, MAE vă recomandă să contactaţi poliţia turistică egipteană, la numerele de telefon locale 27409017sau 126, apelabile permanent de la orice telefon din Egipt.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

MAE recomandă cetăţenilor români care se află deja în Egipt:

  • Să respecte anunţurile şi recomandările autorităţilor locale;
  • Să evite demonstraţiile, locurile aglomerate, precum şi arenele de desfăşurare a unor competiţii sportive;
  • Să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele în care se desfăşoară acţiuni de protest pentru a le putea evita;
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;
  • Să respecte tradiţiile şi obiceiurile locale;
  • Să evite deplasările în perioada furtunilor de nisip, care au loc, de regulă, anual în intervalul februarie - aprilie;
  • Să se informeze, în prealabil, asupra posibilităţilor de deplasare spre Cairo, în caz de urgenţă.

 

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze unui cabinet de vaccinări internaţionale (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/85-cabinete-vaccinari-internationale) şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice