Alerte de călătorie

Mauritania

Ultima actualizare: 
19.02.2020


1. Informaţii generale

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite călătoriile care nu sunt necesare în Mauritania din cauza situaţiei de securitate precare.

În ultima perioadă au fost semnalate mai multe cazuri de răpiri de persoane, ale căror victime au fost turişti europeni, dintre care unul a fost ucis.

Pericolul producerii de atentate teroriste a crescut în ultima perioadă.

Capitala Nouakchott este relativ sigură din punct de vedere al securităţii.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să evite călătoriile în nordul şi estul ţării, îndeosebi în zonele de frontieră cu Maroc, Mali şi Algeria.

Totodată, trebuie evitată traversarea deşertului fără a anunţa autorităţile mauritaniene! Există grupări extremiste care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul acestui stat în regiunile Zouerate, Ouadane, Tichit, respectiv Amourj.

Nu sunt recomandate călătoriile nici în provinciile vestice Dakhlet-Nouadhibou şi Inchiri.

Din cauza numărului în creştere al jafurilor şi infracţiunilor violente, cu predilecţie în locurile publice, cetăţenii români sunt sfătuiţi să fie precauţi.

Începând cu data de 12.07.2017, Ministerul Apărării din Mauritania a interzis deplasarea populației, inclusiv a cetățenilor străini, în proximitatea frontierei cu Algeria, în zona cuprinsă între localitățile Cheggat în nord-est; Ain Bentili, în nord-vest; Dhar Tichitt în sud-vest și Lemreyye în sud, din motive ce țin de combaterea traficului în regiunea respectivă. Coordonatele geografice sunt:
 

 • N 27° 00' 00.à'', W 05° 00' 00.0''
 • N 27° 00' 00.0'', W 010 00' 00.0''
 • N 18° 30' 00.0'', W 010 00' 00.0''
 • N 18° 30' 00.0'', W 005° 00' 00.0
   

Ministerul Apărării precizează că urmare a acestui avertisment, toate persoanele depistate în zona respectivă vor fi tratate în calitate de suspecți/ținte de către forțele armate și serviciile de securitate mauritaniene.

Pe fondul acestor declarații ale oficialului mauritanian, MAE descurajează ferm orice deplasare a cetățenilor români în zonele respective.

În eventualitatea desconsiderării acestui avertisment, întreaga responsabilitate față de potențialele consecințe revine cetățeanului român.
 


2. Contactarea autorităţilor române

România nu are nici o formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Mauritania. În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul în Mauritania. Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.Cetăţenii români care doresc să călătorească în Mauritania sau se află deja pe teritoriul său, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Maroc şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Există un Consulat Onorific al României la Nouakchott, care poate sprijini rezolvarea unor probleme urgente, prin contactele cu autorităţile locale, dar care nu poate emite documente de identitate româneşti sau realiza formalităţi consulare.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse."

Se reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (disponibilă gratuit în „App Store” și „Google Play”), care oferă informații utile si sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.
 


​3. Alte recomandări

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

 • Să evite orice deplasare pe timpul nopţii, indiferent de regiunea în care se află, locurile aglomerate, demonstraţiile, precum şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
 • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini. 
 • Să-şi asigure maşinile cu sisteme de alarmă.
 • Să recurgă la operatori turistici acreditaţi şi să nu se îndepărteze de grupul turistic.
 • Să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale!
 • Să se informeze din surse oficiale cu privire la situaţia de securitate şi asupra demersurilor întreprinse atât de MAE român, cât şi la nivelul statelor membre ale UE;
 • Să evite zonele cu risc de criminalitate;
 • Eventualele deplasări în scop turistic să se efectueze doar prin intermediul agenţiilor de turism agreate şi recunoscute (de hotelul la care este asigurată cazarea).

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică (http://www.insp.gov.ro) sau unui cabinet de vaccinări internaţionale (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/85-cabinete-vaccinari-internationale) şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să acceseze paginile web:  http://rabat.mae.ro şi www.mae.ro, rubrica „Sfaturi, alerte de călătorie – Alerte de călătorie”, pentru informaţii actualizate.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice