Alerte de călătorie

Niger

Ultima actualizare: 
20.02.2020


1. Informaţii generale

Ministerul Afacerilor Externe  recomandă  cetăţenilor români să evite orice deplasare pe teritoriul Nigerului şi să manifeste prudenţă sporită, ţinând cont de situaţia conflicutală din statele vecine.

Ȋn cazul în care cetăţenii români se află deja pe teritoriul acestui stat,  sunt avertizaţi să evite, zonele de la granita cu Mali si Nigeria şi  zona capitalei Niamey.

Totodată, cetăţenii români sunt informaţi ca în această perioadă pericolul privind posibilitatea răpirilor , în zonele sus menţionate, este cotat la nivel de cod ROŞU, iar posibilităţile de intervenţie şi protecţie din partea autorităţilor locale sunt foarte reduse.

Situaţia de securitate din regiune este afectată de acţiunile teroriste violente practicate de către gruparea terorista Boko Haram in Nordul Nigeriei si de rebelii militari din Mali.

Există posibilitatea ca în orice clipă să aibă loc o  acţiune teroristă similiară celei din Algeria şi pe teritoriul Nigerului.
 


2. Contactarea autorităţilor române

Cetăţenii români care sunt, totuşi, nevoiţi să se deplaseze în  Republica Niger sau se află deja pe teritoriul acestei ţări, sunt sfătuiţi să se adreseze urgent Ambasadei României la Abuja şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele M.A.E. şi se deplasează în zonele de risc, o fac pe propria răspundere şi se pot in regasi in situatia de-a suporta consecinţele unor asemenea deplasari, având în vedere că posibilităţile si mijloacele de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare, în astfel de zone, sunt minime.

 

3. Alte recomandări

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă ca, înaintea efectuării unei călătorii să îşi încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă !

Autorităţile din Niger solicită cetăţenilor străini, care sosesc pe teritoriul acestei ţări, să facă dovadă vaccinării împotriva febrei galbene !

Cetăţenii români care sunt obligaţi să se deplaseze în Niger, în interes de afaceri, sau se află deja pe teritoriul acestei ţări sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:
 

  • Să evite orice deplasare pe timpul nopţii, indiferent de regiunea în care se află, locurile aglomerate (pieţe, staţii pentru mijloacele de transport, etc.), demonstraţiile, cartierele mărginaşe ale capitalei, precum şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
  • Să evite participarea la diverse festivaluri organizate local, ceremonii religioase, reuniuni sau manifestări la care este prezent un număr mare de persoane.
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.
  • Să solicite şi să utilizeze (contra cost), pe parcursul deplasărilor în interiorul acestei ţări, serviciile de protecţie ale forţelor de ordine (patrule ale poliţiei).
  • Să nu opună rezistenţă în cazul unui atac.şi să cedeze atacatorilor banii sau valorile pe care le deţin asupra lor.
  • Să evite deplasarea în interiorul oraşelor cu mijlocele de transport în comun şi să utilizeze taxiuri, cu precauţia de rigoare.
  • Să consume numai apă îmbuteliată sau apă fiartă/filtrată în prealabil.
  • Să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale!
  • Să se informeze, în prealabil, asupra situaţiei medicale din zonă! Există un risc ridicat de îmbolnăvire: malarie, febră tifoidă, febra galbenă, meningita cerebro spinala, poliomielită, holeră, febra Lassa sau lepră, boli de piele, etc.
  • Să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, înainte de a călători în această ţară.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice