Alerte de călătorie

Serbia/Kosovo

Ultima actualizare: 
20.02.2020


1. Informaţii generale

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să acorde o atenţie sporită şi să manifeste prudenţă la efectuarea călătoriilor în Kosovo.

Situaţia de securitate din Kosovo rămâne imprevizibilă, în special în nordul provinciei, unde riscul unor incidente violente este ridicat.

UNMIK şi KFOR furnizează cele mai recente informaţii de securitate pe site-urile lor de internet. În caz de criză, informaţiile vor fi, de asemenea, furnizate de către KFOR, la Radio (96.6 FM).

MAE recomandă cetăţenilor români care se deplasează în Kosovo să se informeze în prealabil asupra situaţiei de securitate din zonă! În acest sens, este indicat să fie accesată periodic pagina web a Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro).

 

2. Contactarea autorităţilor române

Pentru a putea fi contactaţi imediat în situaţii de urgenţă, cetăţenilor români aflaţi deja în Kosovo li se recomandă să se adreseze Biroului de Legătură al României la Priștina  şi să îşi anunţe prezenţa în zonă.

Adresa: Cartierul Dragodan / Arberia, str. Azem Jashanica, nr. 44-46, 10000,Priştina

Telefon fix: 00383 (0) 38 604 272;

Telefon mobil urgențe cetățeni români: 00383 (0) 49 415 780

Email: pristina@mae.ro

Cetăţenii români care doresc să beneficieze de asistenţă consulară se pot adresa atât Biroului de Legătură al României în Kosovo, cât şi Ambasadei României de la Belgrad.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

 

3. Alte recomandări

MAE informează cetățenii români cu privire la noile reglementări privind regimul de intrare al străinilor în Kosovo, introduse prin decizia nr. 14/55 din 6 iulie 2018, care modifică prevederile HG nr. 15/158 din 29 noiembrie 2013. Astfel, cetățenii statelor membre UE și/sau Schengen pot intra în Kosovo, fără viză, pentru o perioadă de maximum 90 de zile într-un interval de 6 luni, dacă prezintă un pașaport sau carte de identitate valabile cel puțin 6 luni de zile de la data intrării în Kosovo. În situația în care funcționarii de la punctele de frontieră refuză să permită intrarea în Kosovo pe baza cărții de identitate, cetățenii români sunt sfătuiți să semnaleze imediat situația Biroului de Legătură al României la Priștina.

 

 • Intrarea/ieşirea în/din Kosovo poate fi realizată prin orice punct de frontieră. Trebuie să se ţină totuşi seamă de următoarele aspecte, valabile în special pentru punctele de trecere a liniei de demarcare administrativă dintre Serbia şi Kosovo:
  • Din cauza posibilităţii apariţiei unor incidente locale, precum şi ca urmare a unor blocaje rutiere ce pot fi organizate de către localnici, se recomandă evitarea Porţilor 1 şi 31 (puncte de trecere a liniei de demarcare administrativă dintre Serbia şi Kosovo aflate în zona Leposavić şi Zubin Potok). Folosirea rutei Merdare – Podujevo este mai sigură.
  • Autorităţile sârbe de frontieră nu recunosc ştampila de intrare/ieşire aplicată în paşaport de către poliţiştii de frontieră kosovari. Tranzitarea Serbiei dinspre Kosovo se poate face cu paşaportul numai dacă intrarea în Kosovo s-a realizat tot dinspre Serbia, lucru ce poate fi confirmat de viza aplicată de Poliţia de Frontieră sârbă pe document.
 • Conform regulamentului UNMIK nr. 16/2005, cetăţenii străini care solicită rămânerea temporară în Kosovo trebuie să adreseze o cerere unui funcţionar autorizat de la punctul de intrare în Kosovo. În cerere trebuie specificate: numele şi prenumele solicitantului, identitatea fiecărui membru al familiei, motivul intrării pe teritoriul Kosovo (vizită sau turism, studii, afaceri, tranzit, invitat etc.).
 • Legea kosovară care prevede regimul străinilor (L nr. 04/L-069 din 21.12.2011) poate fi accesată la adresa:

http://www.assembly-kosova.org/common/docs/ligjet/Law%20on%20foreigners.pdf

 • Se poate refuza intrarea pe teritoriul Kosovo din diverse motive (boli transmisibile şi periculoase, persoana este suspectă de acţiuni teroriste, este membră a unei organizaţii criminale, tranzitează ilegal, i s-a refuzat anterior intrarea etc.).
 • Nu sunt valabile asigurarea de răspundere civilă auto şi cartea verde eliberate în România sau alte state membre UE. Din acest motiv, la intrarea în Kosovo se întocmeşte o asigurare auto specială.
 • Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!
 • Cetăţenii români care se află în Kosovo sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:
  • Să evite circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate şi deplasarea în zone izolate.
  • Să nu se implice în demonstraţii de stradă, care pot degenera în violenţe.
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.
 • Reprezentanţii societăţilor comerciale româneşti care doresc să deruleze contracte cu parteneri din provincia Kosovo, pe teritoriul acesteia, sunt sfătuiţi să solicite Biroului de Legătură, respectiv Ministerului Economiei, informaţii cu privire la mediul de afaceri din Kosovo. Au fost înregistrate incidente infracţionale atât la adresa unor firme româneşti, cât şi la cea a altor state membre UE, prezente în Kosovo.
 • Procedura de recunoaştere în România a actelor emise în Kosovo (stare civilă, diplome studii etc.) este următoarea:
  • Documentele kosovare vor fi certificate în prealabil de către UNMIK;
  • Sigiliul şi semnătura UNMIK vor fi supralegalizate de către Biroul de Legătură al României la Priștina. Sigiliul şi semnătura Biroului de Legătură al României la Priștina vor fi supralegalizate de către Biroul Legalizări din cadrul Departamentului Consular al MAE.
 • Referitor la traduceri, dacă acestea sunt efectuate şi legalizate în Kosovo, se va urma procedura de supralegalizare descrisă mai sus. Dacă traducerea este efectuată de către un traducător autorizat de Ministerul Justiţiei român, semnătura acestuia poate fi legalizată ulterior de către un notar public român, traducerea urmând a fi folosită ca atare în România. Originalele documentelor traduse trebuie însă, în orice caz, să urmeze procedura de supralegalizare indicată, dacă sunt emise  În Kosovo.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice