Alerte de călătorie

Guineea-Bissau

Ultima actualizare: 
19.02.2020


1. Informaţii generale

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să evite, pe cât posibil, deplasările în Guineea-Bissau şi să manifeste prudenţă, informându-se în prealabil asupra situaţiei din zona de destinaţie, la momentul deplasării.

Situaţia de securitate din Guineea-Bissau a devenit problematică după lovitura militară de stat din 12 aprilie 2012. Guvernul de tranziţie, însărcinat cu pregătirea alegerilor generale – programate pentru 24 noiembrie 2013 – nu a primit încă finanţarea procesului electoral care a fost promisă de parteneri (ONU, UE, CEDEAO), astfel încât tensiunile politice persistă.

Situaţia politică fiind incertă, se menţine riscul unor tulburări civile şi militare. La 21 octombrie 2012, a avut loc o tentativă de contralovitură de stat, iar în zona capitalei Bissau şi în nordul ţării, spre Casamance (provincial senegaleză cu veleităţi separatiste)  se înregistrează  jafuri şi violenţe, în special asupra străinilor.


2. Contactarea autorităţilor române

Atenţie! Nu există o misiune diplomatică sau oficiu consular de carieră ale României în Republica Guineea-Bissau.

 În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare la Bissau, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie valabil în vederea întoarcerii în ţară.

Cetăţenii romani care doresc să călătorească în Guineea-Bissau sau se află deja pe teritoriul său, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Republica Senegal şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Există un Consulat Onorific al României la Bissau, care poate sprijini rezolvarea unor probleme urgente, prin contactele cu autorităţile locale, dar care nu poate emite documente de identitate româneşti sau realiza formalităţi consulare.

Coordonatele Consulatului onorific sunt următoarele:

dl. Salah MAZEH

Bairro de Penha, Zones des Ambassades, B.P. 247, Bissau
Tel. (00245) 663.12.00
E-mail: salahmaz@mail.com

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în Guineea-Bissau.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.


3. Alte recomandări

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă! 

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

  • Să evite circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.  
  • Să consume numai apă îmbuteliată sau apă fiartă în prealabil! 
  • Să ceară permisiunea localnicilor pentru a-i fotografia sau filma! 
  • Să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică - Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice