Alerte de călătorie

Timorul de Est

Ultima actualizare: 
23.02.2020


1. Informaţii generale

Există riscul producerii de atacuri teroriste, nediscriminatorii la adresa turiştilor străini.

Manifestaţi precauţie dacă călătoriţi în zona de frontieră.

Cetăţenilor români aflaţi în Timorul de Est li se recomandă să evite zonele aglomerate, regiunile unde se desfăşoară activităţi militare, precum şi manifestaţiile care prezintă un potenţial caracter violent.

Recomandăm cetăţenilor români, care sunt nevoiţi să se deplaseze în Timorul de Est, să se informeze în prealabil asupra situaţiei de securitate din zonă şi să acceseze, periodic, pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).


2. Contactarea autorităţilor române

Atenţie! Nu există o misiune diplomatică şi niciun oficiu consular de carieră ale României în Timorul de Est. În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, puteţi solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul în Timorul de Est.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Dacă sunteţi nevoiţi să vă deplasaţi în Timorul de Est sau vă aflaţi deja pe teritoriul său, vă recomandăm să vă adresaţi Ambasadei României în Indonezia şi să vă anunţaţi prezenţa în regiune, comunicând coordonatele dumneavoastră pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Atenţionăm cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, că îşi asumă propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.


3. Alte recomandări

Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

În cazul în care sunteţi nevoit să călătoriţi în Timorul de Est, vă recomandăm cu insistenţă:

  • Evitaţi circulaţia pe timp de noapte şi deplasarea în zone izolate ale ţării. 
  • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
  • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
  • Nu călătoriţi singuri!
  • Persoanele care se îmbarcă pe nave, al căror circuit de navigaţie se apropie de Timorul de Est, trebuie să manifeste prudenţă faţă de riscul capturării navei de către piraţi.

Malaria, febra Dengue şi encefalita japoneză reprezintă o importantă problemă de sănătate în Timorul de Est.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică (http://www.insp.gov.ro) - Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro)

Pentru informaţii de natură hidrometeorologică vă recomandăm să accesaţi pagina web a Organizaţiei Meteorologică Mondială, la adresa: http://www.wmo.int/pages/index_en.html.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice