Alerte de călătorie

Yemen

Ultima actualizare: 
16.02.2020


1. Informaţii generale

Având în vedere situația gravă de securitate din Republica Yemen,  pe fondul acțiunilor militare, Ministerul Afacerilor Externe recomandă, cu insistenţă, cetăţenilor români să nu se deplaseze în această ţară, iar celor care se mai află la faţa locului  să părăsească zona în cel mai scurt timp.

Cetăţenii români care se află pe teritoriul Republicii Yemen sunt sfătuiţi să evite zonele publice, îndeosebi cele unde au loc demonstraţii de stradă.

În prezent, pe teritoriul acestui stat continuă să aibă loc acţiuni militare (aeriene şi terestre), proteste violente de stradă pornind de la  revendicări socio-economice (Sana’a) şi secesioniste (în sudul ţării, în localităţile Aden si Taiz).

De asemenea, pericolul producerii unor atacuri teroriste este crescut. Atacurile pot fi nediscriminatorii la adresa străinilor. Frecvente sunt şi atacurile cu dispozitive explozive improvizate, atacuri sinucigaşe, răpiri de persoane şi atacuri armate.

În octombrie 2016 au izbucnit în zona Sanaa cazuri de holeră.

Situaţia de securitate din regiune este puternic afectată de acţiunile de piraterie practicate la scară largă in special in Golful Aden si Oceanul Indian. 


2. Contactarea autorităţilor române 

Atenţie! Nu există o misiune diplomatică şi niciun oficiu consular de carieră ale României în Yemen. În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea revenirii în ţară, din partea misiunilor diplomatice şi consulare de carieră ale ţărilor UE cu acreditare în Yemen.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Cetăţenii români care se mai află pe teritoriul acestui stat, sunt sfătuiţi să se adresezeSecției Consulare a Ambasadei României la Abu Dhabi , şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi.

Coordonatele Secției Consulare a Ambasadei României la Abu Dhabi sunt:

Telefon:   +971.566.643.975; +971.024.459.919; Fax: +971.024.461.143

E-mail: abudhabi.consul@mae.ro

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.
 

3. Alte recomandări 

Cetăţenii români care se află pe teritoriul Republicii Yemen sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

  • Să folosească posibilităţile încă sigure şi existente de a părăsi teritoriul acestei tari.
  • În cazul în care nu se pot deplasa către aeroport, cetăţenii români trebuie să rămână în locuri sigure, să nu iasă pe străzi şi în niciun caz după lăsarea întunericului;
  • Să evite demonstraţiile, locurile aglomerate;
  • Să respecte cu stricteţe anunţurile şi recomandările autorităţilor locale;
  • Să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele în care se desfăşoară acţiuni de protest pentru a le putea evita;
  • Să acceseze periodic pagina web a MAE (www.mae.ro), rubrica „Sfaturi de călătorie”.
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;
  • Să ţină cont de faptul că legăturile de comunicaţie şi facilităţile de transport în şi dinspre Republica Yemen pot suferi unele întreruperi sau limitări.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice