Alerte de călătorie

Israel

Ultima actualizare: 
22.02.2020


1. Informaţii generale

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Israel că există o specificitate geografică și politică a acestui spațiu, fapt pentru care se recomandă suplimentar și consultarea condițiilor de călătorie și a avertismentului emis pentru Palestina și teritoriile palestiniene, care poate fi accesat la adresa web: www.mae.ro/travel-alerts/12890.

În contextul ultimelor incidente de securitate din Israel - constând în tiruri de rachete provenite din Fâșia Gaza, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români:

 • evitarea deplasărilor care nu se impun către zona de sud a Israelului, respectiv zonele orașelor Beer Sheva, Askelon, Ashdod;
 • identificarea, în zona în care se află, a unui adăpost de securitate, în cazul în care clădirea în care sunt cazați nu deține un astfel de spațiu, accesând https://www.oref.org.il /894-en/Pakar.aspx
 • menținerea vigilenței, pe toată durata călătoriei în Israel, având în vedere faptul că incidentele de acest gen se petrec rapid, fără alte avertismente;
 • evitarea zonelor publice foarte aglomerate, în special cele unde au loc demonstrații publice sau mitinguri;
 • monitorizarea mass-media locale pe toată durata călătoriei.

Situația de securitate este stabilă, iar aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv funcționează în condiții normale.

Cetăţenii români care doresc să călătorească în scop turistic în Israel sunt sfătuiţi să utilizeze numai operatori de turism acreditaţi și să se asigure că vor avea la dispoziție mijloace de transport și unități de cazare disponibile pe perioada deplasării, în special atunci când sunt efectuate călătorii tip tur sau pelerinaje.

În acest sens, este recomandat ca cetăţenii români să nu se îndepărteze de grupul turistic, să respecte regulile stabilite pentru vizitarea obiectivelor turistice, să nu intre în conflict cu cetățenii străini şi să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale.

Manifestațiile publice și demonstrațiile de stradă sunt frecvente în Ierusalim, preponderent în zona Porții Damascului, în special vineri după-amiază. De asemenea, pot apărea manifestații de protest care pot degenera în violențe și în Ierusalimul de Est. Ocazional, la intrările în Orașul Vechi, pot fi instituite controale de securitate.

Situația de securitate din Israel poate fi foarte volatilă în anumite zone, cum ar fi Înălțimile Golan, zonele de frontieră cu Siria, Liban, Cisiordania și Fâșia Gaza.

Amenințările teroriste vizează în general locuri precum: obiective turistice, noduri ale mijloacelor de transport, centre comerciale aglomerate, zone frecventate de turiști, clădiri și obiective guvernamentale.

Având în vedere interesul sporit al cetățenilor români pentru destinațiile religioase creștine din zonă, inclusiv cele situate în Cisiordania, se recomandă celor care efectuează pelerinaje la Locurile Sfinte să își notifice prezența în regiune prin intermediul site-ului www.econsulat.ro

Pentru obținerea de informații actualizate, cetățenii români pot contacta atât Ambasada României la Tel Aviv, cât și Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah – Palestina.

 

2. Contactarea autorităţilor române

Cetăţenii români care se deplasează în Israel sau care se află deja pe teritoriul acestei ţări, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Tel Aviv şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale la adresa de e-mail telaviv@mae.ro, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Cetățenii români afectaţi de o situaţie de urgenţă pot solicita şi asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Tel Aviv: 00972 3 5290613; 00972 3 5244644; 00972 3 5242482, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României la Tel Aviv: 00972 54 5643279.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://telaviv.mae.ro și www.mae.ro, rubrica „Sfaturi de călătorie” și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că, de la caz la caz, pot interveni limitări privind posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră în situaţii de urgenţă.

 

3. Alte recomandări

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă.

 • MAE recomandă cetăţenilor români care se deplasează în Israel:
 • să poarte asupra lor documentele de identitate în original și să manifeste maximum de atenţie la punctele militare israeliene de control, neînţelegerea şi nerespectarea procedurilor putând avea consecinţe serioase;
 • să manifeste prudenţă în alegerea traseelor şi localităţilor, în cazul călătoriilor pe cont propriu;
 • să evite zonele aglomerate, în care se desfăşoară mitinguri, manifestaţii publice;
 • să manifeste atenție în zonele publice;
 • să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele în care se desfăşoară acţiuni de protest pentru a le putea evita;
 • să urmărească măsurile locale de apărare civilă care sunt în vigoare (www.oref.org.il)
 • să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în autovehicule.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică (http://www.insp.gov.ro) sau unui cabinet de vaccinări internaţionale (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/85-cabinete-vaccinari-internationale) şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice