Alerte de călătorie

Republica Coreea

Ultima actualizare: 
19.02.2020

1.  Informaţii generale

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Coreea că, în conformitate cu datele transmise de autoritățile locale, poluarea atmosferică din Republica Coreea a atins un nivel periculos pentru sănătatea umană. Ministerul Mediului Sud-Coreean a emis o atenționare referitoare la nivelul ridicat de particule de praf prezent în atmosferă.

Evoluția acestui fenomen poate fi urmărită pe site-ul Air Pollution in South Korea: Real-time Air Quality Index Visual Map  (https://aqicn.org/map/southkorea/). Pentru cele mai recente prognoze și avertizări, recomandăm urmărirea reportajele mass-media locale și a site-ului Serviciului Meteorologic Coreean (http://web.kma.go.kr/eng/weather/asiandust/intro.jsp).

Nivelul tensiunii în Peninsula Coreeană a crescut considerabil în 2017, ca urmare a unei serii de teste nucleare efectuate de Republica Populară Democrată Coreeană, inclusiv două teste cu rachete balistice intercontinentale (iulie 2017 și noiembrie 2017), două teste nucleare în 2016 și un test nuclear în septembrie 2017.

De la începutul anului 2018, a existat o reînnoire a contactului direct între guvernele nord-coreene și sud-coreene, precum și între Republica Populară Democrată Coreeană și Statele Unite.

 La 21 aprilie 2018, Republica Populară Democrată Coreeană a anunțat oprirea testelor nucleare și a rachetelor balistice intercontinentale.

Conform Declarației Panmunjom, semnată la summitul inter-coreean din 27 aprilie, Republica Coreea și Republica Populară Democrată Coreeană s-au angajat să încheie un tratat de pace pentru a pune capăt războiului coreean, alături de o serie de alte angajamente de a construi legături inter-coreene și de a reduce tensiunile militare.

La 12 iunie, președintele american Donald Trump s-a întâlnit cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un în Singapore.    Într-o declarație comună, Republica Populară Democrată Coreeană și-a reafirmat angajamentul anterior față de denuclearizarea peninsulei coreene.

Tensiunile dintre cele două state se accentuează, de obicei, în jurul exercițiilor militare sud-coreene și americane, în special cele care se desfășoară în primăvară și toamnă.

Până în prezent, tensiunile dintre cele două țări au avut un efect redus asupra cetățenilor străini care trăiesc în Seoul.      

 Nu este posibilă intrarea din Republica Populară Democrată Coreeană în Republica Coreea, iar în marile centre urbane din Republica Coreea se desfășoară frecvent exerciții de apărare civilă, care implică verificarea sistemului de alarmare în caz de atac aerian.

Adăposturile antiaeriene sunt marcate cu semnul din pictogramă  și chiar dacă participarea străinilor la exerciții de apărare civilă nu este obligatorie, este recomandabil să se urmeze indicațiile autorităților din domeniul protecţiei civile sud-coreene. Riscul ameninţărilor teroriste în Republica Coreea este foarte scăzut, însă cetăţenii români trebuie să aibă în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.

Cetăţenilor români care călătoresc în Republica Coreea li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile locale şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe(www.mae.ro).

În cazul unor incidente care afectează siguranţa personală sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei;

► În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a Ambasadei României în Republica Coreea;

► În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării etc.), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor sud-coreene, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

● 112 – poliţie locală;

● 119 – serviciul de urgenţe pompieri şi ambulanţă.

Se recomandă, de asemenea, sesizarea Ambasadei României în Republica Coreea, care poate acorda asistenţa consulară în condiţiile prevăzute de lege ( https://www.mae.ro/node/1452 ).

În ceea ce privește situația politică internă, odată cu alegerile anticipate din 9 mai 2017, perioada anterioară de convulsii politice a luat sfârșit, la fel şi demonstrațiile populare de amploare din marile centre urbane. Cu toate acestea, demonstrații și acțiuni revendicative pot avea loc, dar acestea sunt, în general, pașnice, iar forțele de ordine au dat dovadă, până în prezent, de profesionalism în gestionarea acestor evenimente. Având în vedere sensibilitățile locale privind amestecul străinilor în viața politică sud-coreeană, este recomandabilă evitarea frecventării zonelor unde au loc mitinguri, demonstrații, proteste și este interzisă cu desăvârșire participarea (inclusiv prin însoțirea unor prieteni, colegi de studii etc.) la astfel de acțiuni.

Sezonul taifunelor debutează anual în luna iunie şi durează până în luna noiembrie. Una dintre problemele cele mai acute ale Republicii Coreea se manifestă în domeniul calităţii aerului, grav afectată de furtunile de praf și nisip, la care se adaugă nivelul ridicat al poluării cauzate de emisiile industriale și de traficul auto foarte intens. În cazul în care nivelul prafului din atmosferă depășește limitele admise (ceea ce se întâmplă destul de frecvent) este recomandabil să nu se părăsească locuința și să se consume multe lichide. Furtunile de praf și nisip reprezintă un risc major pentru persoanele care suferă de afecțiuni respiratorii și pentru persoanele în vârstă. Informații suplimentare se pot obține prin monitorizarea media locale și a Serviciului Meteorologic Coreean, prin accesarea portalului Internet la adresa de web http://web.kma.go.kr/eng/weather/asiandust/intro.jsp


2.  Contactarea autorităţilor române

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Seoul : +82.2.797.4924, +82.2.790.3718 şi +82.2.797.6438, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență au la dispoziție și telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Coreea : +82.10.8939.4924.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://seoul.mae.ro, , www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații si sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

 

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

3.  Alte recomandări

Având în vedere specificul culturii și civilizației coreene, se recomandă evitarea următoarelor activități sau tipuri de comportament care pot constitui încălcări ale legii sau cutumelor locale:

  • Acţiunile îndreptate împotriva ordinii de drept şi constituţionale locale;
  • Actele de sprijinire a politicii şi/sau regimului nord-coreean prin acţiuni de propagandă sau acte subversive;
  • Intonarea imnului Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) pe teritoriul Republicii Coreea, arborarea drapelului RPDC, afişarea unor însemne de stat sau alte simboluri ale RPDC, respectiv regimului de la Pyongyang (insigne, portrete, stema etc.);
  • Introducerea în Republica Coreea şi / sau distribuirea de materiale cu un conţinut favorabil ideologiei promovate de RPDC;
  • Implicarea în acţiuni de propagare a ideologiei promovate de RPDC;
  • Afilierea la organizaţii şi structuri care sunt susceptibile de a funcţiona în favoarea regimului nord-coreean ori de a fi finanţate de acesta;

În ceea ce privește asigurările de călătorie/sănătate, trebuie să vă asigurați că pachetul de servicii  de care dispuneți acoperă tratamente medicale de orice natură în R. Coreea și este acceptat de către unitățile spitalicești din R. Coreea.

Nu este necesar să obțineți vaccinări specifice pentru timpul petrecut în zonele urbane ale Republicii Coreea. Cu toate acestea, este recomandat să vizitați medicul de familie și să refaceți unele dintre vaccinările standard, cum ar fi difteria, tetanosul, poliomielita și hepatita A și B. Țineți cont de faptul că dacă vă petreceți mult timp în afara zonelor urbane, vaccinările vor avea într-adevăr sens. Din păcate, riscul de a prinde encefalita tifoidă și japoneză este încă ridicat în zonele rurale.

Pentru mai multe informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică (http://www.insp.gov.ro ) şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori ) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics ).

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.