Alerte de călătorie

Djibouti

Ultima actualizare: 
16.02.2020

1. Informații generale

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cu fermitate evitarea tuturor călătoriilor la frontiera dintre Republica Djibouti cu Eritreea, din cauza situației precare de securitate și a posibilității izbucnirii unor conflicte. De asemenea, se recomandă prudență sporită și în călătoriile în zonele izolate, în special de la frontiera Republicii Djibouti cu Somalia. Frontierele dintre Republica Djibouti cu Republica Federală Democratică a Etiopiei, respectiv R. Djibouti cu Somalia, nu sunt întotdeauna identificate și marcate, în mod vizibil, pe teren.

Cetățenilor români care călătoresc în acest stat cu autoturismul li se recomandă evitarea deplasărilor în afara orașelor după lăsarea întunericului, ținând cont că adesea autovehiculele nu circulă cu luminile aprinse. Pe rutele dintre R. Djibouti cu RFDEtiopia circulă un număr mare de camioane, iar majoritatea conducătorilor de vehicule nu respectă întocmai regulile de circulație.

În contextul în care mulți șoferi consumă substanțe stupefiante (în special khat, al cărui consum este legal în R. Djibouti), se întâlnesc des situații în care viteza legală este depășită, fiind efectuate manevre nesigure. Drumurile sunt în general înguste, slab luminate și neîntreținute, iar pe unele dintre drumurile principale, poliția a plasat obstacole din sârmă ghimpată, care nu sunt vizibile pe timp de noapte. Se recomandă utilizarea drumurilor asfaltate.

Deși, în anumite zone de frontieră, majoritatea câmpurilor minate au fost marcate sau curățate, există în continuare suprafețe de teren minate nesemnalizate în regiunea de frontieră cu Eritreea.

Pirateria și jaful armat reprezintă o amenințare în Golful Aden și Oceanul Indian. Atacurile asupra bărcilor de pescuit locale din zona Golfului Aden și a Cornului Africii continuă, existând pericolul de deturnare și luare de ostatici, pentru obținerea răscumpărărilor.

Atacurile teroriste în R. Djibouti nu pot fi excluse.

Locurile publice din R. Djibouti, precum și locațiile în care își desfășoară activitatea reprezentanțe străine în Djibouti, inclusiv bazele militare și personalul acestora, pot fi considerate ținte de către gruparea teroristă Al Shabaab din cauza participării acestui stat la misiunea de menținere a păcii a Uniunii Africane în Somalia, AMISOM.

Prin urmare, se recomandă o vigilență sporită, în special în zonele aglomerate și locurile publice cum sunt gările, aeroporturile, stațiile de autobuze, hotelurile, restaurantele, zonele comerciale și barurile, precum și în timpul unor evenimente sportive și religioase.

R. Djibouti rămâne una dintre principalele rute pentru refugiații din Yemen.

MAE recomandă încheierea polițelor de asigurare cuprinzătoare de călătorie și medicală în cazul călătoriilor în acest stat.

Având în vedere că reprezentarea diplomatică și consulară a României în R. Djibouti este asigurată de Ambasada României în Republica Arabă Egipt, capacitatea de a se oferi asistență în caz de urgențe consulare este limitată.
 

2. Contactarea autorităţilor române

Cetăţenii români care se deplasează în Republica Djibouti sau care se află deja pe teritoriul acestei ţări, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Cairo şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale la adresa de e-mail cairo.consul@mae.ro şi cairo@mae.ro, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Cairo: +20227360107 şi +20227359546, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în R.A. Egipt: +20227359546.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://cairo.mae.ro, www.mae.ro, www.consularprotection.eu și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră în astfel de zone sunt reduse.
 

3. Alte recomandări

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

MAE recomandă cetăţenilor români care se află deja în Republica Djibouti:

  • Să respecte anunţurile şi recomandările autorităţilor locale;
  • Să evite demonstraţiile și locurile aglomerate;
  • Să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele în care se desfăşoară acţiuni de protest pentru a le putea evita;
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;
  • Să respecte tradiţiile şi obiceiurile locale;

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică (http://insp.gov.ro) sau unui cabinet de vaccinări internaţionale (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/85-cabinete-vaccinari-internationale) şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice