Alerte de călătorie

Bolivia

Ultima actualizare: 
19.02.2020


1. Informații generale

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Statul Plurinaţional al Boliviei că au loc frecvent manifestații de protest ale organizațiilor sindicale, motiv pentru care se recomandă să se acorde atenție deosebită atunci când călătoresc pe teritoriul acestui stat. Totodată, blocarea drumurilor de către protestatari reprezintă o formă foarte răspândită de manifestare a nemulțumirilor sociale, astfel grevele pot dura mult peste 24 de ore. În climatul actual postelectoral, sunt așteptate proteste și greve care pot conduce la blocarea drumurilor și la pichetarea marilor centre urbane. În aceste condiții, se recomandă cetățenilor români să dețină o asigurare de călătorie cât mai extinsă, suficiente mijloace bănești lichide și să se informeze din timp cu privire la posibile greve și proteste. Există riscul ca turiștii străini surprinși de manifestații să fie reținuți chiar şi pentru câteva zile, motiv pentru care sunt sfătuiți să aibă provizii suficiente pentru a face față situației şi să nu încerce forțarea blocajelor.

Totodată, se recomandă cetățenilor români să se informeze din timp la agențiile de turism cu privire la condițiile de călătorie pentru această țară și să se opteze pentru încheierea unei asigurări medicale de călătorie cât mai extinsă, precum și înregistrarea prezenței la Ambasada României la Lima – Republica Peru, pe pagina de internet www.econsulat.ro

Persoanele care călătoresc pe cont propriu sunt sfătuite să mențină legătura cu familia și/sau prietenii pe toată durata șederii în Bolivia și să îi anunțe cu privire la zonele unde se află sau urmează să călătorească.

Infracțiunile de furt, tâlhărie, înșelăciune, trafic de valută, trafic de droguri şi răpiri de persoane sunt destul de frecvente. Legislația boliviană privind traficul de droguri este extrem de riguroasă și impune pedepse privative de libertate foarte mari, chiar și dacă este vorba de cantități mici de substanțe interzise. Condițiile din închisori sunt extrem de dure. Totodată, este recomandat să se evite deplasarea în regiunea Chapare, situată între departamentele Cochabamba şi Santa Cruz, considerată centrul culturilor ilegale de coca. Consumul de stupefiante este strict interzis.

În sezonul ploios (noiembrie - martie), în zonele muntoase există riscul producerii de inundații si alunecări de teren. Trebuie luat în considerare răul de altitudine în La Paz (3800 m) și în El Alto și Potosi (4000 m).

Accidentele de circulație sunt frecvente și grave, cu persoane rănite mortal, ceea ce implică vigilență maximă atât din postura de șofer, cât și din cea de pasager.

Pe linie epidemiologică, această țară poate înregistra evoluții privind următoarele boli tropicale:

Arenavirus. În zona Los Yungas de La Paz a fost detectat un focar al acestui virus ce produce febră hemoragică. Se recomandă consultarea canalelor oficiale de comunicație ale Ministerului Sănătății și Serviciului Departamental de Sănătate (SEDES) în cazul în care se dorește călătoria în zona menționată.

Virusul Zika. Au fost raportate multiple cazuri de microcefalie din cauza virusului Zika în departamentul Santa Cruz și a fost confirmat primul deces din cauza sindromului Guillain-Barré, asociat cu acest tip de virus. Simptomele acestei boli sunt slăbirea mușchilor, dureri și deficiențe de sensibilitate, urmate de paralizie. Este recomandat să vă deplasați imediat la un centru medical dacă prezentați aceste simptome.

Febra Dengue. Conform ultimelor date, trei departamente au declarat stare de epidemie cu febră Dengue: Tarija, Beni și La Paz. Se recomandă creșterea măsurilor de profilaxie, în special în zonele tropicale și subtropicale unde prezența insectelor este deosebit de crescută, precum și deplasarea imediată la un centru medical dacă se constată simptome conexe acestei boli (febră mare, dureri musculare, dureri de cap, de stomac și stări de vomă).

Leishmanioză. În partea de nord a țării este în continuare o epidemie a acestei boli care poate avea un impact mai mare datorită adaptării țânțarilor și a creșterii fluxului de persoane în regiune pe timpul sezonului de recoltare. Este recomandată creșterea măsurilor de precauție pentru a evita înțepăturile de țânțari și deplasarea la un centru medical atunci când ați efectuat deplasări în zonele de risc (junglă, zone cu ape sau zone umede) și sunt detectate diverse forme de ulcer, congestii sau hemoragii nazale.

Febra galbenă. Este necesară prezentarea unui carnet de vaccinuri pentru persoanele care provin din țări considerate cu risc endemic, persoanele care se deplasează în zonele de risc din Bolivia sau care intenționează să părăsească țara, iar destinația este o altă țară sau zonă considerată cu risc endemic.

Gripa. În departamentul Santa Cruz au fost înregistrate decesuri influențate de gripa de tip A și B. Se recomandă vaccinarea copiilor, femeilor însărcinate și persoanelor majore.

 

2. Contactarea autorităţilor române

România nu are nicio formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Statul Plurinaţional al Boliviei.
În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul în La Paz, capitala Statului Plurinaţional al Boliviei.

Site-ul Comisiei Europene, la adresa web https://ec.europa.eu/consularprotection/home_ro, conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE, inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.Cetăţenii români care doresc să călătorească în Bolivia sau se află deja pe teritoriul acestui stat, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Lima, Republica Peru şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate la adresa de e-mail lima.consul@mae.ro, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă sau să se înregistreze prin intermediul portalului www.econsulat.ro.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României în Republica Peru: +5114409396, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României la Lima: +51989483013.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://lima.mae.rowww.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.

 

3. Alte recomandări

Cetăţenii romani sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

  • Să evite orice deplasare pe timpul nopţii, indiferent de regiunea în care se află, locurile aglomerate, demonstraţiile, precum şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.
  • Să-şi asigure maşinile cu sisteme de alarmă.
  • Să nu accepte supravegherea sau transportul unor bagaje ale altor persoane, deoarece acestea pot conţine droguri.
  • Să recurgă la operatori turistici acreditaţi şi să nu se îndepărteze de grupul turistic.
  • Să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale!
  • Să nu opună rezistenţă în cazul unui atac.
  • Este necesar vaccinul împotriva febrei galbene, dacă se vizitează Amazonia (trebuie aplicat cu 15 zile înainte).
  • Persoanele care aleg să tranziteze un aeroport american pentru a se deplasa în Bolivia, trebuie să obţină în prealabil viza şi să se informeze asupra condiţiilor de intrare pe teritoriul SUA.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică (http://www.insp.gov.ro) sau unui cabinet de vaccinări internaţionale (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/85-cabinete-vaccinari-internationale) şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice