Alerte de călătorie

Ecuador

Ultima actualizare: 
22.02.2020

1. Informaţii generale

MAE informează cetățenii români care doresc să călătorească în Republica Ecuador că există factori de risc pentru care se recomandă informarea din timp la agențiile de turism cu privire la condițiile de călătorie pentru această țară și, dacă situația impune, evitarea deplasărilor care nu sunt necesare.

Totodată, este încurajată încheierea unei asigurări medicale de călătorie cât mai extinse și înregistrarea prezenței la Ambasada României la Lima, Republica Peru, pe pagina de Internet www.econsulat.ro

Persoanele care călătoresc pe cont propriu sunt sfătuite să mențină legătura cu familia și/sau prietenii pe toată durata șederii în Republica Ecuador și să îi anunțe cu privire la zonele unde se află sau urmează să călătorească.

Având în vedere protestele recente care s-au soldat cu blocarea drumurilor, precum și manifestațiile din diverse zone ale Republicii Ecuador se recomandă adoptarea unei conduite precaute la deplasările prin țară. Starea drumurilor poate fi consultată la adresa https://www.ecu911.gob.ec/consulta-de-vias/ , iar informații cu privire la zborurile internaționale de pe aeroportul din Quito pot fi accesate la adresa https://www.aeropuertoquito.aero/es/vuelos-internacionales/llegadas-internacionales/vuelos.html

Infracţiunile de furt, tâlhărie şi răpiri de persoane sunt frecvente în regiunile izolate ale ţării, precum şi în cartierele mărginaşe din Quito, Guayaquil şi Esmeraldas. 

Există o activitate seismică ridicată pe teritoriul ecuadorian, dată fiind prezența unui număr mare de vulcani activi (Reventador, Cotopaxi, Tungurahua şi Guagua Pichincha).

Pe linie epidemiologică cu privire la zonele tropicale, în Ecuador există riscul îmbolnăvirii cu febră Dengue, malarie, febră galbenă și boli specifice cauzate de virusul Zika. În mod normal, aceste boli nu sunt mortale, însă implică riscuri diverse, în special pentru persoanele cu un sistem imunitar vulnerabil, pentru femeile însărcinate, copii și bătrâni.


​2. Contactarea autorităţilor române

România nu are nici o formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Republica Ecuador.
În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul la Quito.

Site-ul Comisiei Europene, la adresa web https://ec.europa.eu/consularprotection/home_ro, conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE, inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Republica Ecuador sau se află deja pe teritoriul acestui stat, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Republica Peru şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate la adresa de e-mail lima.consul@mae.ro, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă sau să se înregistreze prin intermediul portalului www.econsulat.ro.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României în Republica Peru: +5114409396, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României la Lima: +51989483013.

Există Consulate Onorifice ale României la Quito şi Guayaquil, care pot sprijini rezolvarea unor probleme urgente, prin contactarea autorităților locale, dar care nu pot emite documente de identitate româneşti sau realiza formalităţi consulare.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://lima.mae.rowww.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.


3. Alte recomandări

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

  • Să evite orice deplasare pe timpul nopţii, indiferent de regiunea în care se află, locurile aglomerate, demonstraţiile, precum şi deplasarea în zone izolate ale ţării;
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;
  • Să-şi asigure maşinile cu sisteme de alarmă;
  • Să nu accepte supravegherea sau transportul unor bagaje ale altor persoane, deoarece acestea pot conţine droguri. Traficul sau deţinerea de stupefiante este aspru pedepsită;
  • Să recurgă la operatori turistici acreditaţi şi să nu se îndepărteze de grupul turistic;
  • Să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale;
  • Să nu opună rezistenţă în cazul unui atac;
  • În cazul apariţiei unor probleme privind operaţiunile financiare prin cărţile de credit, să se apeleze următoarele numere de telefon pentru: American Express –1 800 528 4800; Visa – 1 303 967 1096; Master Card – 1 636 722 7111;
  • Cei care doresc să se deplaseze în această ţară sunt rugaţi să ia legătura cu autoritățile locale sau cu agenţiile de turism pentru a obţine date actualizate cu privire la posibile fenomene meteorologice periculoase, precum inundaţiile caracteristice continentului Sud American.

 

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică (http://www.insp.gov.ro) sau unui cabinet de vaccinări internaţionale (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/85-cabinete-vaccinari-internationale) şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice