Alerte de călătorie

Republica Socialistă Vietnam

Ultima actualizare: 
23.02.2020


1. Informații generale

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Socialistă Vietnam că, începând cu data de 1 februarie 2020, autoritățile locale au declarat stare de epidemie în trei provincii: Khánh Hoà și Thanh Hoá, din zona central-sudică a țării și Vĩnh Phúc, din nordul țării, ca urmare a creșterii numărului de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID-19) în această țară.

De asemenea, Autoritatea Aviației Civile din R.S.Vietnam a decis ca toate licențele de zbor acordate zborurilor între R.S. Vietnam și Republica Populară Chineză să fie revocate temporar, începând cu aceeași dată – 1 februarie 2020, orele 13.00. Pentru moment, zborurile înspre/dinspre Regiunile administrative speciale Hong Kong, Macao și Taipei nu sunt supuse acestui regim restrictiv.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care se deplasează în R.S. Vietnam sau care se află pe teritoriul acestui stat să urmărească cu deosebită atenție informările de presă privind evoluțiile legate de coronavirusul COVID-19 pe următoarele pagini de Internet:

 

2. Contactarea autorităților române

Cetăţenii români care intenționează să călătorească în R. S. Vietnam, sau care se află deja pe teritoriul acestui stat, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Hanoi şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale prin intermediul portalului www.econsulat.ro, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon local al Ambasadei României din Hanoi: +842437341148, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS).

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție telefonul mobil de urgență al Ambasadei României în R.S. Vietnam: +84328509700, disponibil în regim de permanență.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://hanoi.mae.ro, www.mae.ro, www.consularprotection.eu, http://www.cnscbt.ro/index.php/sfatcalatori/1353-poster și reamintește faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că, de la caz la caz, pot interveni limitări privind posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră în situaţii de urgenţă.

 

3. Alte recomandări

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi:

  • Să respecte cu stricteţe anunţurile şi recomandările autorităţilor locale;
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze unui cabinet de vaccinări internaţionale (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/85-cabinete-vaccinari-internationale) şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice