Alerte de călătorie

Congo Rep.

Ultima actualizare: 
23.02.2020


1. Informaţii generale

Ministerul Afacerilor Externe recomandă evitarea deplasărilor ce nu sunt necesare în Republica Congo. Situaţia de securitate din această ţară este sensibilă, putând degenera în orice moment.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite călătoriile în regiunea Likouala. Totodată, în regiunea Pool îşi desfăşoară activitate diverse grupări armate. De asemenea, se înregistrează un nivel crescut al criminalităţii în oraşele Brazzaville şi Pointe Noire.

Riscul acţiunilor teroriste este scăzut, dar trebuie avut în vedere faptul că există un risc general de producere de atacuri teroriste nediscriminatorii în locuri publice.

Cetăţenii români care sunt constrânşi să se deplaseze în Republica Congo sunt sfătuiţi să se informeze în prealabil asupra situaţiei de securitate din zonă! În acest sens, pot accesa periodic pagina web a Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro).


2. Contactarea autorităţilor române

România nu are nici o formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în R.Congo. În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul la Brazzaville.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Cetăţenii români care doresc să călătorească în R.Congo sau se află deja pe teritoriul său, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Republica Angola şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Coordonatele ambasadei României în Republica Angola sunt următoarele:

Adresa: Rua Ramalho Ortigao, no. 30, Alvalade

Telefon/Fax: 00244-222.321.076; 222.232.234

Telefon de urgență: + 00244 993 133 100

E-mail: ambromania@netcabo.co.ao

Există un Consulat Onorific al României la Pointe-Noire, care poate sprijini rezolvarea unor probleme urgente, prin contactele cu autorităţile locale, dar care nu poate emite documente de identitate româneşti sau realiza formalităţi consulare.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.


3. Alte recomandări

Cetăţenii romani sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

  • Să evite orice deplasare pe timpul nopţii, indiferent de regiunea în care se află, locurile aglomerate, demonstraţiile, precum şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
  • Să consume numai apă îmbuteliată.
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.
  • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
  • Să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate.
  • Atenţie! Autorităţile din Republica Congo solicită cetăţenilor străini să facă dovadă vaccinării împotriva febrei galbene la sosirea pe teritoriul acestui stat.
  • Malaria şi holera reprezintă o importantă problemă de sănătate în Republica Congo.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice