Condiţii de călătorie

Republica Sudan

Ultima actualizare: 
9 aprilie 2019

Condiții de intrare și regim de ședere

Cetățenii români au nevoie de viză de intrare în Sudan, indiferent de scopul călătoriei și de tipul de pașaport (turistic, diplomatic, de serviciu).

Indiferent de tipul de viză solicitată, vă recomandăm să evitați folosirea pașaportului temporar. Toate tipurile de documente de călătorie folosite de cetățenii români trebuie să aibă o valabilitate de minimum 6 luni.

Oricare ar fi tipul de viză solicitat, este obligatorie încheierea unei asigurări de sănătate.

Pentru mai multe informații privind regimul de acordare al vizelor, cetățenii români sunt sfătuiți să ia legătura cu Ambasada Sudanului din România.

 

Amenințări teroriste

Pe fondul situației de securitate foarte reduse, cu precădere în zonele de conflict armat din Darfur, Kordofanul de Sud și Nilul Albastru, Ministerul Afacerilor Externe recomandă, cu insistenţă, cetăţenilor români evitarea deplasărilor în Republica Sudan, iar celor care se mai află la faţa locului să părăsească zona în cel mai scurt timp. Cetățenii români care nu respectă avertismentele MAE și se deplasează în zone de risc, o fac pe propria răspundere.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să nu se deplaseze în general în zonele publice de pe întreg teritoriul ţării, acolo unde pot fi organizate demonstraţii. Un exemplu concludent pentru capitala federală este oraşul satelit Omdurman. Protestele sunt cauzate de criza economică profundă, caracterizată de lipsa de pe piaţă a produselor de bază, medicamentelor şi combustibilului. Starea de urgenţă la nivel naţional, declarată în februarie 2019 este un argument în plus pentru evitarea călătoriilor în Sudan.  Atacurile la adresa turiștilor străini urmăresc folosirea acestora ca monedă de schimb pentru revendicări politice.

Cetățenii români sunt sfătuiți să se informeze cu regularitate asupra condițiilor de securitate din zonă și să urmărească, în permanență, anunțurile și recomandările făcute de autoritățile locale și să consulte periodic portalul Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Cetățenii români care doresc să călătorească în Sudan sau se află deja pe teritoriul său, sunt sfătuiți să se adreseze Ambasadei României la adresa: Kafouri Area – Kassala Road, Plot 172-173 Khartoum North, telefon: +249 185 338114; fax: +249 185 341497; e-mail: khartoum@mae.ro; web: khartoum.mae.ro, și să își anunțe prezența în regiune, comunicând astfel datele de contact pentru a se putea lua legătura în situații de urgență.

 

Siguranță și criminalitate

În acest stat, infracțiunile legate de droguri sunt sancționate cu pedeapsa capitală. Vă recomandăm să nu transportați pachete pentru alții! Acestea pot conține droguri!

Cetățenii români care se află pe teritoriul Sudanului sunt sfătuiți să respecte următoarele recomandări:

  • Să respecte cu strictețe anunțurile și recomandările autorităților locale;
  • Să urmărească presa locală pentru a afla care sunt zonele în care se desfășoară acțiuni de protest pentru a le putea evita;
  • Să consulte periodic portalul MAE (www.mae.ro), rubrica „Sfaturi de călătorie”, pentru informații actualizate.
  • Să păstreze în locuri sigure documentele și valorile personale, biletele de călătorie, banii și să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în mașini;
  • Să țină cont de faptul că legăturile de comunicație și facilitățile de transport în și dinspre Republica Sudanului pot suferi întreruperi sau limitări.

 

Sistemul medical

Cetățenii români sunt sfătuiți, cu insistență, să își încheie asigurare de călătorie, medicală și de viață pentru întreaga durată a deplasării.

 

Reglementări vamale

Importul, consumul, producerea și deținerea de stupefiante, chiar și în cantități foarte mici sunt interzise și aspru pedepsite de lege.

În Sudan, nu sunt acceptate niciun fel de cărți de credit.

Este strict interzis importul, deținerea și consumul de băuturi alcoolice.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice