Condiţii de călătorie

Insulele Samoa

  • Nu există restricţii de călătorie.
Ultima actualizare: 
27 mai 2015


Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români care intenţionează să călătorească în Samoa nu au nevoie de viză de intrare pentru sejururi mai mici de 90 de zile. La intrarea în ţară este nevoie de un paşaport valabil cel puţin 6 luni şi un bilet de întoarcere.

Pentru a lucra în Samoa este necesară obţinerea unui permis de muncă. Se recomandă contactarea celui mai apropiat Înalt Comisariat sau consulat general al acestei ţări.

Limba oficială este samoana, dar şi limba engleză este cunoscută de localnici.

Curentul electric este 120V în Samoa, ciclu 60 Hz iar priza are 3 pini standard.
 


Ameninţări teroriste, siguranţă şi criminalitate

Samoa este una dintre cele mai sigure destinaţii din lume, cu o rată foarte scăzută a criminalităţii şi fără activităţi teroriste.
 


Sistemul medical

Nu sunt necesare vaccinări anterioare sosirii în Samoa, cu excepţia situaţiilor când turistul vine dintr-o zonă, sau a tranzitat o zonă cu febră galbenă în ultimele 6 zile.

Există ocazional focare de febră Dengue, generate de un virus purtat de ţânţari. Se recomandă încheierea unei asigurări de călătorie şi utilizarea unui set de prim ajutor.

Principalul spital se află în capitala ţării, la Apia.

Deşi apa este în general potabilă, se recomandă cumpărarea de sticle îmbuteliate.
 


Condiţii privind traficul auto

În septembrie 2009, Samoa a schimbat sistemul de conducere pe partea stângă, aspect bine semnalizat. Validarea permisului străin de conducere se face la Ministerul Lucrărilor, Transporturilor şi Infrastructurii sau la Oficiul de Control al Transporturilor din capitala Apia. Se recomandă închirierea unei maşini, existând circa 24 de companii specializate.

Limita de viteză este de 40 km/h în Apia şi 56 km/h în restul ţării.

Este recomandabil transportul auto, chiar dacă nu există staţii permanente, precum şi transportul cu feribotul între insulele Upolu şi Savaii.
 


Utilizarea cărţilor de credit

Moneda oficială în Samoa este Tala (WST). Toate valutele străine majore sunt interschimbabile în Samoa .

Cardurile de credit Visa, MasterCard, American Express, Diners & JCB, precum şi cecurile de călătorie sunt acceptate pe scară largă în hotelurile, restaurantele şi magazinele mari.

Maşini EFTPOS care acceptă carduri Visa, MasterCard, Cirrus, Amex, JCB, Card Plus şi Acces Card International de debit pot fi găsite în hotelurile mari, staţiunile şi supermarket din Upolu şi Savaii.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice