Condiţii de călătorie

Vanuatu

  • Nu există restricţii de călătorie.
Ultima actualizare: 
27 mai 2015


Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Vanuatu, nu au nevoie de viză pentru sejururi de până la 90 de zile, dar trebuie să prezinte dovezi referitoare la cazare, bilet de întoarcere şi bani de subzistenţă.


Sistemul medical

În septembrie 2014 au fost înregistrate cazuri de rujeolă, sens în care se recomandă precauţie specială privind vaccinurile necesare copiilor.

Spitale publice şi facilităţile medicale din Vanuatu sunt limitate. Costurile pentru tratament, inclusiv pentru produse farmaceutice, pot fi costisitoare. Medicii şi spitalele solicită plata imediată, în numerar, pentru serviciile lor. Servicii medicale de bază, de bună calitate, sunt disponibile doar la clinicile private din capitala Republicii Vanuatu, Port Vila.

Evacuarea medicală este costisitoare, de regulă în Australia. Există două camere hiperbare pentru accidente de scufundare în Vanuatu, ambele situate în prezent în Port Vila. Multe dintre site-uri populare de scufundare sunt situate pe alte insule, şi poate dura câteva ore sau zile pentru a obţine asistenţă medicală în caz de accident de scufundare.

Farmaciile sunt situate doar în centrele urbane şi la clinicile misionare. Acestea sunt mici şi pot fi aprovizionate insuficient.Se recomandă transportul medicamentelor necesare pentru sejur. Nu există farmacii deschise permanent.

În februarie 2014, autorităţile locale au declarat un focar de febră dengue, generat de un virus purtat de ţânţari, în Vanuatu, inclusiv în domeniile Port Vila şi Luganville.

Se recomandă măsuri de precauţie sporite împotriva ţânţarilor.


Reglementări vamale

Sumele de bani ce depăşesc echivalentul a 10.000 dolari americani (USD) trebuie declarate.


Alte aspecte

În Vanuatu pot apărea dezastre naturale, chiar în afara sezonului tropical (care durează din luna noiembrie până în aprilie), inclusiv furtuni tropicale severe, cutremure, tsunami şi erupţii vulcanice.

Deoarece nivelurile de alertă şi accesibilitate la vulcani se pot schimba rapid, se recomandă cetăţenilor români care doresc să viziteze Republica Vanuatu să verifice în mod constant condiţiile de călătorie.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice