Condiţii de călătorie

Malawi

Ultima actualizare: 
9 mai 2017


Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români au nevoie de viză pentru a călători în Malawi. Viza poate fi obţinută înainte de intrarea în ţară dar şi la punctele de frontieră.

Perioada legală de şedere este de 30 zile, dar poate fi prelungită pentru încă 60 zile.

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Republica Malawi în scop turistic sunt sfătuiţi să folosească numai operatori acreditaţi. Se recomandă cetăţenilor români să nu se îndepărteze de grupul turistic şi să respecte anunţurile sau indicaţiile autorităţilor locale.

Pentru a putea obţine viza de intrare pentru Malawi sunt necesare:

 

 • deţinerea unui paşaport valid pentru cel puţin 6 luni de la acordarea vizei;
 • deţinerea unui bilet de întoarcere în ţară;
 • dovada posesiei mijloacelor băneşti necesare pe perioada călătoriei în Malawi.

Contravaloarea vizei:

 • călătorie: 70,00 dolari americani (USD);
 • călătorii multiple:110 dolari americani (USD);
 • tranzit simplu: 50 dolari americani (USD).

La plecarea din Republica Malawi se plăteşte o taxă de aeroport de 30,00 dolari americani (USD).

Informaţii şi vize se pot obţine la Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la Bucureşti, dar şi la Ambasada Malawi la Bruxelles: Herrmann Debroux 46 – B-1160 Bruxelles, tel. 003222310980, fax 003222311066, e-mail: embassy.malawi@skynet.be

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României in Republica Zimbabwe şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Pentru stoparea traficului de copii, guvernul Malawi a adoptat proceduri speciale de control la punctele de frontieră.

Se recomandă turiştilor să fie prudenţi în timpul deplasărilor în Malawi ca urmare a acutizării aspectelor privind sărăcia şi infracţionalitatea.


Asistenţă consulară

România nu are nicio formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Malawi.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii Uniunii Europene, inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE.

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Malawi, sau se află deja pe teritoriul acestei ţări, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Republica Zimbabwe şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.


Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Republica Malawi nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.


Siguranţă şi criminalitate

Din cauza sărăciei, criminalitatea în Malawi este larg răspândită. Jafurile, furtul de autovehicule sub ameninţarea armei s-au extins şi în marile oraşe.

Pentru siguranţa cetăţenilor români care se deplasează în Republica Malawi, Ministerul Afacerilor Externe recomandă:

 • să evite circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile precum şi deplasarea în zone izolate ale ţării. În cazul în care există victime, cazul trebuie raportat imediat la poliţie;
 • să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;
 • să consume numai apă îmbuteliată sau fiartă în prealabil;
 • să respecte tradiţiile şi obiceiurile locale. Persoanele de sex feminin sunt sfătuite să adopte în public o ţinută şi un comportament decent;
 • să nu fotografieze unităţile militare, aeroporturile, podurile strategice;
 • uşile şi geamurile autovehiculelor trebuie ţinute închise;
 • locurile turistice şi parcurile naţionale din afara capitalei Lilongwe şi a oraşului Blantyre nu sunt la un nivel ridicat de calitate;
 • să evite participarea la manifestaţii de stradă;
 • pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în scop turistic, se recomandă doar folosirea operatorilor acreditaţi şi să nu se îndepărteze de grupul turistic.

Persoanele care încalcă legislaţia locală sunt pasibile de pedepse severe, cum ar fi expulzare, arestare, închisoare, sancţiuni penale.


Sistemul medical

Malaria şi holera sunt prezente pe întreg teritoriul ţării.

Se recomandă cetăţenilor români care se deplasează în Republica Malawi să încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă.

Infrastructura sanitară este precară, clinicile private fiind singurele care oferă servicii medicale rezonabile. Spitalele şi clinicile publice sunt în deficit de personal şi lipsă de medicamente. Doar în marile oraşe, clinicile private oferă servicii rezonabile, dar pentru operaţii mai complicate pacienţii trebuie transferaţi la spitalele din Africa de Sud.

Medicii şi spitalele solicită plata imediată şi în numerar pentru servicii medicale oferite.

Pentru informaţii suplimentare cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, se recomandă cetăţenilor români care se deplasează în Republica Malawi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Gradul de infectare cu virusul HIV – SIDA al populaţiei este ridicat (cca 25 – 30% din populaţia activă). De asemenea holera şi malaria sunt prezente.


Condiţii privind traficul auto

Circulaţia pe drumurile publice presupune asigurare auto obligatorie.


Reglementări vamale

Introducerea sau deţinerea de droguri pe teritoriul Republicii Malawi este interzisă.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice